Hypotheekrentes zijn extreem laag, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat er nog meer renteverlagingen aankomen. Wie de hypotheekrente lang wil vastzetten kan kijken naar de verschillen tussen de meest populaire rentevaste perioden van 10, 20 en 30 jaar.

Drijvende kracht achter de lage hypotheekrentes van de afgelopen maanden zijn centrale banken. Die vrezen voor economische groeivertraging en blijven daarom strooien met goedkoop geld. Op de kapitaalmarkt is dit terug te zien in dalende marktrentes voor staatsleningen.

Zo is de marktrente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening gezakt van ongeveer 0,4 procent begin dit jaar tot het huidige niveau van 0,13 procent. Een daling van bijna 0,3 procentpunt.

Op de hypotheekmarkt zijn er ook renteverlagingen, maar die zijn van een veel kleinere orde. “Er zit nog wel ruimte voor geldverstrekkers om de hypotheekrente verder te verlagen en voor de komende weken verwachten wij dan ook dat de dalende trend aanhoudt, waarbij de kans groot is dat de verlagingen in hele kleine stapjes blijven gaan”, constateert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van deze week.

Hypotheekrente lager: 10, 20 en 30 jaar vast

Volgens Van Bruggen vonden de meeste renteverlagingen afgelopen week plaats bij de rentevaste periode van 20 jaar. Ruim een kwart van alle geldgeverstrekkers verlaagde het tarief voor 20 jaar vast. “Sinds begin van dit jaar zien we met name voor de meest populaire rentevaste periodes van 10 en 20 jaar vast dat geldverstrekkers steeds heel kleine verlagingen doorvoeren.”

Kijk je wat preciezer naar de renteontwikkeling in de afgelopen maanden, dan valt op dat geldverstrekkers de hypotheekreekrente het sterkst hebben verlaagd voor de rentevaste periode van 10 jaar. Dat is te zien in onderstaande grafiek.

Hoewel het allerminst om schokkende veranderingen gaat, is de gemiddelde rente voor 10 jaar vast met 0,11 procentpunt gedaald, tegen 0,09 procentpunt voor 20 jaar vast en 0,05 procentpunt voor 30 jaar vast.

Lees ook op Business Insider

Relatief gezien is 10 jaar vast een fractie aantrekkelijker geworden vergeleken met de langere rentevaste perioden.

Lees meer over hypotheken en hypotheekrente: