De huizenmarkt begint af te koelen, merkt ook makelaarsclub NVM. Grote uitzondering: de krappe markt voor nieuwbouwwoningen.

Huizenprijzen stegen in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld 7,4 procent, vergeleken met een jaar eerder. Maar kijk je naar de afgelopen maanden, dan gaat het minder hard.

Uit de cijfers die de NVM donderdag publiceerde, blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal met slechts 3 procent is gestegen, vergeleken met de eerste drie maanden van 2019.

De gemiddelde verkoopprijs van woningen lag in het tweede kwartaal op 308 duizend euro. “Daarmee is opnieuw het record gebroken. Wel zien we de prijsstijging verder afvlakken”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een toelichting.

Het voorbije kwartaal wisselden bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars. Dat betekende een stijging van 1,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Volgens Jaarsma zien ook steeds meer huiseigenaren in dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.

Nieuwbouw wordt onbetaalbaar door krap aanbod

De NVM maakt zich wel grote zorgen over de markt voor nieuwbouwwonningen. Door de grote stapeling van regels worden nieuwbouwwoningen onbetaalbaar.

Ambitieuze beleidsmaatregelen als gasloos bouwen en andere lokale voorschriften, maar ook oplopende kosten voor grond, personeel en constructie, zorgen ervoor dat prijzen door het dak gaan.

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste daling in de voorbije anderhalf jaar toen continu sprake was van dalende verkopen. Volgens de NVM schrikken de hoge prijzen kopers af.

Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning moest volgens de NVM in het tweede kwartaal van dit jaar 387.000 euro worden betaald. Dat betekent een prijsstijging met 17 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Het verschil met een gemiddelde bestaande woning is al twee kwartalen meer dan 80.000 euro. De NVM noemt dat grote verschil een "echt probleem" en wijst met een beschuldigende vinger naar overheidsbeleid.

Scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma benadrukt dat de oplossing voor het tekort aan woningen niet in regelgeving, maar in het toevoegen van aanbod zit. "Bouwen, bouwen, bouwen", roept hij. "Er moet snel meer betaalbaar aanbod komen."