De hete huizenmarkt is aan het afkoelen en de huizenprijzen zullen “terugkeren naar een normaal niveau”. En waarschijnlijk blijft ondertussen de hypotheekrente dalen.

Dat meldt het Economisch Bureau van ABN Amro woensdag in haar Woningmarktmonitor. Voor dit jaar voorziet de bank een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 6 procent en voor 2020 halveert dat naar een gemiddelde plus van 3 procent. Eerder gingen de economen van ABN Amro uit van een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 4 procent volgend jaar. Die verwachting is dus iets verlaagd.

Op de huizenmarkt werd de afgelopen jaren record op record gebroken. In 2016 piekte het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt, in 2017 werd een recordaantal woningen verkocht en in 2018 stegen de huizenprijzen naar een topniveau.

Maar economen van ABN Amro zien dat hier verandering in is gekomen. Het aantal aangeboden huizen stabiliseerde begin dit jaar na een periode van dalingen. En woningen stonden langer te koop. Dat neemt niet weg dat de woningmarkt nog steeds krap is.

In juni stonden 62.000 woningen te koop volgens Huizenzoeker.nl, 19 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de gemiddelde verkooptijd van huizen die door NVM-makelaars worden verkocht, op 45 dagen, ver onder het historisch gemiddelde van 83 dagen. En 34 procent werd boven de vraagprijs verkocht, het historisch gemiddelde is 13 procent.

Huizenmarkt koelt af

Toch voorziet ABN dat het aantal verkopen en prijsstijgingen geleidelijk zullen terugkeren naar een normaal niveau. De gemiddelde huizenprijs lag in mei dit jaar fors hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de huizenprijs is al een aantal maanden stabiel rond de drie ton.

Betekent dit dat huizenzoekers naar adem kunnen happen in hun pogingen een huis te bemachtigen?

Dat is maar deels het geval. Ook al vlakken de prijsstijgingen in Nederland af, ze behoren nog wel tot de hoogste in Europa. Dat betekent dat mensen een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten.

Een opsteker voor huiseigenaren is dat hypotheken waarschijnlijk nog wel even goedkoop blijven: ABN Amro verwacht dat de hypotheekrentes laag blijven vanwege economische onrust. Denk aan president Donald Trump die in de clinch ligt met China, de dreiging van een no deal-Brexit, de zwakke financiële positie van Italië en politieke onrust in Frankrijk en Duitsland.

Als de economische groei wordt belemmerd, staan centrale banken klaar om te strooien met goedkoop geld. Hierdoor worden rentes kunstmatig laag gehouden. De hypotheekrente, die de rente op financiële markten volgt, zal daarom ook verder dalen, verwachten de economen van ABN Amro.

Lees meer over de woningmarkt: