Huizenprijzen stegen in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld 7,4 procent, vergeleken met een jaar eerder. Maar kijk je naar de afgelopen maanden, dan gaat het minder hard. Dat is ook terug te zien als je inzoomt op de regionale prijsontwikkelingen.

Uit de cijfers die makelaarsclub NVM donderdag publiceerde, blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal met slechts 3 procent is gestegen, vergeleken met de eerste drie maanden van 2019. Maar hoe zit het met de huizenprijs bij jou in de buurt?

In onderstaande grafieken hebben we de prijsontwikkeling weergegeven in 76 regio’s die de NVM bijhoudt.

Huizenprijs in het tweede kwartaal: Amsterdam opvallende daler

We beginnen met de prijsontwikkeling in het tweede kwartaal van 2019, vergeleken met een jaar geleden. Dan kleurt de kaart van Nederland nog redelijk groen.

Opvallende uitzondering is Amsterdam, waar de gemiddelde huizenprijs op jaarbasis 3,8 procent lager ligt.

Kijk je verder naar de grote steden, dan is Rotterdam koploper: vergeleken met een jaar eerder staat de gemiddelde huizenprijs 14 procent in de plus. Ook Utrecht (plus 9 procent) en Den Haag (plus 7,1 procent) zitten nog duidelijk in de lift.

Maar in algemene zin zijn de grotere prijsstijgingen buiten de Randstad te vinden: bijvoorbeeld in Zuid-Limburg (plus 12,7 procent), Eindhoven (plus 12,2 procent) en in Noordwest Friesland rondom Leeuwarden (12,2 procent).

De kaart van de ontwikkeling in het tweede kwartaal, vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar, kleurt al een stuk roder. Elf van de 76 NVM-regio's tekenen een min op.

Opvallend genoeg houdt Amsterdam het bij de kwartaalontwikkeling op een bescheiden plus van 1,6 procent. Rotterdam tekent een stijging van 3,1 procent op, Den Haag staat 3,3 procent in de plus en Utrecht 5 procent.

De zwakkere regio's zitten hier ook buiten de Randstad. In Zuid-Friesland dalen de huizenprijzen van kwartaal-op-kwartaal gemiddeld 4,7 procent, in de Kop van Noord-Holland gaat het met 1,8 procent omlaag en de regio Hengelo-Enschede tekent een minnetje van 0,9 procent op.

Lees meer over de huizenmarkt: