Het is blijkbaar goed toeven in vinexwijken. Ondanks hun saaie imago, zijn er een paar vinexlocaties waar de gemiddelde huizenprijs hoger ligt dan in de bijbehorende stad.

Zou je dan nog een vinexoptrekje op de kop kunnen tikken voor de gemiddelde huizenprijs van drie ton?

Vinexwijken staan bekend als de oorden waar je heen trekt zodra je meer ruimte voor minder of hetzelfde geld verlangt, vaak op het moment dat er kinderen komen. Ze ontstonden in de jaren 90 uit de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (Vinex) waarin de overheid locaties aanwees voor grootschalige woningbouw aan de rand van grote steden.

De nieuwbouwwijken moesten de bevolkingsgroei opvangen en goedkope scheefwoners (ja, dat woord bestond ook al in de jaren 90) die te veel verdienden voor hun sociale huurwoning, de stad uit lokken. Op die manier zouden goedkopere woningen vrijkomen voor lagere inkomens.

Terecht of niet, aan vinexwijken kleefde al snel een niet al te best imago. Grootschalige, eentonige woningbouw, waaraan je niet kunt afleiden of het Enschede of Tilburg is. Groen, dat wel.

Vinexwijk gewild op de huizenmarkt

Woorden als 'vinexjeugd' (hangjongeren in het groen) en vinexseks (seks uit verveling) deden hun intrede, schreef de Volkskrant. Wie de stap richting vinexwijk waagt, heeft dikwijls wat uit te leggen aan verstokte stadsbewoners.

Toch lijkt de vinexwijk een succes. Vastgoedadviseur Colliers wees er eerder dit jaar op dat vinexwijken een stabielere waarde-ontwikkeling kennen dan bijvoorbeeld het centrum van grotere steden. Dat geldt zowel voor perioden van stijgende als dalende huizenprijzen.

Onlangs publiceerde Colliers de waardeontwikkeling van 25 vinexwijken in de afgelopen 10 jaar. Daaruit blijkt dat de prijs per vierkante meter in 2019 in twaalf vinexwijken hoger ligt dan de stad waar ze bij horen.

Hoeveel vinexhuis zou je tegenwoordig kunnen krijgen gemiddelde huizenprijs van drie ton?

Business Insider toog naar vinexland met Funda en bekeek de woningen tussen 275.000 euro en 325.000 euro in de duurste en goedkoopste vinexwijken uit de lijst van Colliers. Daarbij viel op dat er bar weinig te koop staat voor die prijs, ook in de goedkoopste vinexwijken van het land. En vaak is al een bod uitgebracht op de woningen of zijn ze verkocht onder voorbehoud.

Maar om je een idee te geven:

Woningen voor drie ton in de 5 duurste vinexwijken (van duurste naar goedkopere wijk):


IJburg - Amsterdam (60-100 m2): meebouwen voor €279.500 euro (richtprijs)

Op IJburg staat niet veel te koop rond de drie ton, 6 woningen om precies te zijn, die nog niet of niet in zijn geheel bestaan. Ze zijn onderdeel van nieuwbouwprojecten op het nieuw opgespoten Centrumeiland. Hoe vinex kun je zijn! Op Funda vonden we een project dat Togheter4you heet en waarbij je deels zelf kunt bepalen hoe de woning eruit komt te zien.

Je kunt mede-opdrachtgever worden tientallen woningen van minimaal 60 m2 en gemiddeld 100 m2. Het is de bedoeling dat met onderhoudsarme materialen wordt gewerkt en dat de woningen energieneutraal worden. Het project gaat uit van 4.250 euro en 4.650 euro per m2 op basis van de canon. De prijs van 297.500 euro is dus een richtprijs.

Omdat de woning nog niet klaar is, zijn er nog geen foto's. Maar de artist impressions op Funda beloven veel. We kunnen ze niet gebruiken voor dit artikel. Vandaar dit stukje Centrumeiland via Google Streetview uit 2018. Ook veelbelovend!


Leidsche Rijn - Utrecht (74 m2): een slaapkamer voor de kleine, voor €289.000

Ook in het Utrechtse Leidsche Rijn liggen de woningen niet voor het oprapen, 22 staan er te koop voor rond de drie ton. Wij vonden deze tussenwoning in de Van Eesterenstraat uit 2007, die wordt beschreven als "ideaal voor jonge stellen". Naast een woonkamer en de master bedroom is er namelijk nog een kamer die je kunt inrichten voor de baby, mocht je uitbreidingsplannen hebben.

Bovendien zijn er achter het huis speelmogelijkheden te over met een draaimolen en uitgebreide glijbaan. Ondertussen kun je een oogje in het zeil houden met een drankje aan de picknicktafel. Geen uitbreidingsplannen? Dan heb je eindelijk je eigen rommelhok en is de picknicktafel nog steeds geschikt voor een drankje in de zon.


Floriande - Hoofddorp (79 m2): A Room With A View voor €300.000

Toch liever in de buurt van Amsterdam en Schiphol wonen? Dan grijp je waarschijnlijk net mis bij dit appartement uit 2006, aan het water aan de Brouwersdam in Floriande. Verkocht onder voorbehoud. De gelukkige kopers krijgen drie kamers op 79 vierkante meters op de vierde verdieping en een "breed balkon op het zonnige zuidwesten".

Of je vanaf daar ook naar het water kan turen, is niet duidelijk, maar de verkoper belooft "een schitterend uitzicht" over Hoofddorp. Wat kan kloppen aangezien dit een eenzame toren is in een buurt van laagbouw. Handig: een inpandige berging en niet één maar twee eigen parkeerplaatsen.


Roomburg - Leiden (104 m2): op de begane grond met parkeerplaatszicht voor €320.000

Roomburg- Leiden

Ojee... Vinexvrouw of -man worden valt niet mee. Deze woning aan de Julius Caesarlaan in het Leidse Roomburg is ook al verkocht onder voorbehoud. En het is de enige woning die te koop staat. De kopers krijgen dit appartement op de begane grond uit 2006 dat 104 vierkante meters en 3 kamers telt.

Het gaat om een hoekwoning en dat betekent veel raampartijen met een mooie lichtval en vanaf het terras uitzicht op de parkeerplaats en het appartementsgebouw ernaast. De slaapkamers aan de achterzijde bieden uitzicht op het water. Het appartement komt met een inpandige parkeerplek en er is ruimte voor je fiets in de algemene fietsenberging.


Leidschenveen - Den Haag (119 m2): een écht vinexjuweel voor €317.500

In de volksmond wordt met vinex nieuwbouw in het algemeen bedoeld, maar officieel gaat het om woningen die tussen 1995 en 2005 zijn gebouwd. Dus dit drie verdiepingen tellende huis in de Smientstraat in het Haagse Leidschenveen uit 2000 is een écht vinexjuweel. Het is een van de 7 woningen die in de wijk te koop staan (niet in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg).
In een van de vier slaapkamers kun je veel kinderen kwijt die naar hartenlust kunnen spelen op de nabijgelegen speeltoestellen. Aan de voorzijde van het huis bevindt zich water waar je vanaf het balkon van de master bedroom uitzicht op hebt, als je naar links kijkt. Je kunt er natuurlijk ook gewoon even afkoelen na hete vinexseks.
De bewoners hebben meer ruimte gecreëerd met een kunststof dakkapel aan de achterzijde. Verlang je toch naar meer groen, dan kun je over enige tijd recreëren in het toekomstige recreatiegebied 'Nieuwe Driemanspolder'.

Woningen voor drie ton in de 5 goedkoopste vinexwijken (van goedkoopste naar duurdere wijk):


De Eschmarke - Enschede (140 m2): warme voetjes op marmeren vloer voor €296.000

Tussen de 7 woningen die te koop staan in De Eschmarke in Enschede, vonden we dit twee verdiepingen tellende woonhuis aan de Eikebladvlinder van 140 m2 uit 2003. Weer een echte vinexwoning dus.

De eigenaren die geen makelaar hebben ingeschakeld, beschrijven het als "helft van dubbel woonhuis". Wij denken dat ze daarmee twee-onder-één-kap bedoelen. Het huis heeft 4 kamers met als unique selling point de marmeren vloer mét vloerverwarming. Geen koude voeten in de winter!

De woning is in prijs verlaagd van 315.000 euro naar 296.000 euro. Punt is wel dat het al langer dan 6 maanden te koop staat, dus wellicht ligt er een addertje onder het gras. Maar misschien is het toch een koopje en zijn huizenzoekers al afgehaakt bij de doe-het-zelf-fotografie van de eigenaren.


Delftlanden - Emmen (142 m2): "Dit soort woningen vind je alleen op Pinterest" voor €275.000

Dat is een beetje het nadeel van vinexwijken, dat veel woningen er nog niet staan. Zo ook een aantal van de 33 te koop staande woningen in de wijk Delftlanden in Emmen, die gebouwd is in 2006 en dus eigenlijk niet officieel vinex is. Maar dat mag de pret niet drukken.

Wij vonden een wel al bestaande "prachtige, royaal uitgebouwde twee-onder-één-kapwoning" van 142 m2 en 5 kamers aan de Kloostertuin. Helaas geen foto want Google is voor het laatst langsgereden in 2009 en de woning is opgeleverd in 2011. We moeten het doen met de aankondiging van de bouw waarop de woning staat afgebeeld.

De foto's op Funda laten nog steeds een ietwat desolaat ogend terrein zien, maar eenmaal binnen krijg je een warm welkom met een inrichting waar de woorden "smile" en "lach" aan de muur prijken. Denk verder aan steigerhout, kleden, kisten en een schapenvacht in rustig wit en aardtinten.

Ofwel: "Dit soort woningen vind je alleen op Pinterest, slechts zelden zijn ze te koop. Maar nu heb je de fantastische kans om in dit woonmagazinewaardige huis te gaan wonen!", aldus de makelaar.


Dousberg-Hazendans - Maastricht (107 m2): betegelde vinexbeauty voor €299.500

Een van de twee woningen die te koop staan in Dousberg-Hazendans in Maastricht is dit huis aan de Koninksemstraat uit 2000. Weer een echte vinexwoning. Het telt 107 m2 over drie woonlagen en 6 kamers, waarvan er 3 als slaapkamer worden aangeduid.

Het huis heeft een voor- en achtertuin en als de zon je te gortig wordt, kun je de ramen afsluiten met rolluiken, zoals je in België ook vaak ziet. Opvallend is de achtertuin die uit twee niveaus bestaat. Als je niet wil klussen moet je wel van tegels en plavuizen houden, de tuin en begane grond liggen ermee bezaaid.


De Reeshof - Tilburg (150 m2): vinexwonen in jaren 30-stijl voor €300.000

Ben je niet zo van de moderne vinexstijl, dan is deze wannabe jaren 30-woning uit 2007 aan de Valkenswaardstraat in Tilburg misschien een optie. Het telt 150 m2, 5 kamers en 2 verdiepingen. Met zijn kopgevel en ronde deur is dit huis net iets opvallender dan de rest in het rijtje.

Je kunt zon pakken in de voor- en achtertuin. Interessant is de grote zolder van 33 m2 met een enorme hoogte dankzij de kopgevel. Hier zouden nog een of twee extra kamers van gemaakt kunnen worden. Overigens is dit niet zo'n jaren 30-stijl woning die stiekem is afgewerkt met kunststof kozijnen, deze heeft hardhouten kozijnen.

Met 63 te koop staande woningen, worden in De Reeshof de meeste woningen rond de drie ton aangeboden van de vinexwijken waar we zochten.


De Haverleij - Den Bosch (115 m2): wonen als jonkheer of jonkvrouw voor €299.000

Last not but least: een kasteel! Met heuse slotgracht en wapperende vlaggen op de torens! Uiteraard is niet het hele complex Leliënhuyze, dat in 2005 is gebouwd, van jou, maar je mag je wel jonkheer/vrouw wanen op het 115 m2 woonoppervlak aan het autovrije binnenplein van het kasteel.

Het gaat volgens de beschrijving om een "modern herenhuis" met "royale living met open keuken". De woning telt 3 woonlagen en 4 kamers waarvan 2 slaapkamers. Er is zowel een dakterras als balkon met enigszins uitzicht over de landerijen. Geluid van kwakende kikkers gegarandeerd. Blijkbaar was dat niet genoeg want de huidige eigenaar heeft een enorme foto van een landschap op het balkon geplaatst.

De architecten hebben hun best gedaan de historie tot leven te brengen, onder meer door de suggestie te wekken dat het geheel in verschillende perioden is gebouwd, zo valt te lezen op hun website. Daarom zijn verschillende kleuren baksteen gebruikt en is het metselwerk met opzet ongelijk.

Wat ontbreekt in dit kasteel is een paardenstal, die is vervangen door een parkeergarage waarin twee plekken voor jou zijn. Kun je kiezen in welke wagen je ten strijde trekt als je de ridder gaat uithangen.


Lees meer over huizenprijzen: