Terwijl de huizenprijzen in heel Nederland met gemiddeld ruim 7 procent zijn gestegen, zijn ze in de hoofdstad Amsterdam in het tweede kwartaal van 2019 juist met 3,8 procent gedaald.

Deels is dat een correctie na de enorme prijsstijging van vorig jaar, maar het komt vooral doordat de meeste verkochte woningen in goedkopere stadsdelen liggen, stelt makelaarsvereniging NVM.

“De stadsdelen Nieuw-West, Noord en Oost kenden een toename in het aantal transacties van respectievelijk 48 procent, 65 procent en 42 procent. In die stadsdelen zijn de prijzen van woningen lager. En omdat die stadsdelen nu een belangrijker aandeel in de verkopen hebben, drukken die de prijs van de gemiddeld verkochte woningen.”

Wel stegen de prijzen in de genoemde stadsdelen nog fors, maar omdat er in de hogere prijssegmenten binnen de Ring een stuk minder huizen van eigenaar verwisselden en de prijsstijging daar juist beperkt bleef, daalde de gemiddelde huizenprijs in heel de stad toch met de genoemde 3,8 procent.

In het prijssegment tussen de 250.000 en 400.000 euro is het aantal transacties met meer dan een derde toegenomen en in het duurdere segment is het aantal verkochte woningen praktisch gelijk gebleven, meldt de NVM.

Er was veel beweging op de Amsterdamse huizenmarkt in het afgelopen kwartaal. Terwijl het aantal verkopen in heel Nederland met 2 procent toenam, werden in de hoofdstad 22 procent meer huizen verkocht. Vooral in de prijsklasse tussen de 500.000 en de 750.000 euro was een sterke toename zichtbaar.

Er staan alles bij elkaar ook veel meer woningen te koop in Amsterdam. Er is in een jaar tijd bijna 50 procent aan aanbod bijgekomen, grotendeels nieuw te koop gezette huizen. Dat geeft wat lucht op de markt, merken ook potentiële kopers. Lokale NVM-makelaars melden dat het gemiddeld aantal kijkers per huis is gedaald naar tien en het gemiddeld aantal bieders naar drie à vier.

Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt: