De Nederlandse huizenmarkt kookt over, met ook in het slotkwartaal van 2018 weer een waanzinnige stijging van de gemiddelde huizenprijs: een plus van 10,3 procent vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van makelaarsclub NVM.

Maar hoe zit het met de huizenprijs bij jou in de buurt? Voor de huizenmarkt geldt immers: locatie, locatie, locatie. Provincie, stad en zelfs de wijk waar je woont hebben veel invloed op de prijsontwikkeling van koopwoningen.

In de onderstaande tabel is de ontwikkeling van de huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2018 uitgesplitst naar regio’s die makelaarsclub NVM heeft ingericht. Vergeleken een jaar eerder is in geen enkele regio sprake van een prijsdaling.

Maar de plussen variëren wel behoorlijk. Kijk zelf met de mouse-over hoe het met de huizenprijs bij jou in de buurt gaat.

De Nederlandse huizenmarkt zit al een aantal jaren in de lift en dat herstel werd aanvankelijk ingezet vanuit de vier grote steden in de Randstad, met booming Amsterdam voorop.

Omdat Amsterdam voor veel particulieren steeds minder betaalbaar begint te worden, waren forse prijsstijgingen dit jaar ook in omringende gemeenten te zien, zoals Almere en Haarlem.

“In sommige regio’s en met name Amsterdam zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Lees ook op Business Insider

In Amsterdam steeg de gemiddelde huizenprijs in het vierde kwartaal van 2018, vergeleken met een jaar eerder, met 8 procent. Op zich fors, maar iets onder het landelijke gemiddelde van ruim 10 procent.

De stijging van de huizenprijs in Amsterdam blijft nu achter bij bijvoorbeeld Rotterdam (plus 17 procent). Ook Den Haag (plus 10,1 procent) en Utrecht (plus 12,7 procent) zitten hoger.

De meest exotische prijsstijgingen zien we inmiddels buiten de Randstad: Zeeuws-Vlaanderen tikt bijvoorbeeld een plus van 19,9 procent aan in het vierde kwartaal van 2018.

Andere opvallende stijgers: de Kop van Noord-Holland doet 14,7 procent, in Oost-Friesland gaan de huizenprijzen gemiddeld met 14,5 procent omhoog en Elst tekent een plus van 17 procent op.

Misschien vind je dit ook interessant over de huizenmarkt en hypotheken: