Na jaren van ongekende prijsstijgingen, gaan de huizenprijzen volgend jaar met bijna drie procent dalen. Die verwachting spreken economen van ABN AMRO donderdag uit in de periodiek Woningmarktmonitor.

Volgens economen van de bank zorgen de hoge energieprijzen, de dalende koopkracht van Nederlandse huishoudens en de gestegen hypotheekrente voor een verslechterd sentiment op de woningmarkt. ABN AMRO heeft daarom de raming voor de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs in 2023 bijgesteld: van een prijsstijging van 2,5 procent naar een prijsdaling van 2,5 procent.

Hoewel huizenprijzen naar verwachting gaan dalen, voorspelt de bank dat het aantal transacties op de woningmarkt slechts beperkt zal afnemen. Omdat de economische vooruitzichten eerder verslechteren dan verbeteren, zijn verkopers inschikkelijker als de biedprijs lager ligt dan gehoopt.

ABN AMRO verwacht dat het aantal transacties in 2022 met 15 procent daalt en dat dit afzwakt naar een daling van een procent in 2023.

Vertrouwen in de woningmarkt neemt af

De terugloop in transacties heeft volgens de economen van ABN AMRO te maken met de somberheid die in Nederland heerst over de huizenmarkt.

De in het rapport opgenomen marktindicator van Vereniging Eigen Huis scoort negatief. De verslechterde economische vooruitzichten maken dat Nederlanders niet gerust zijn op de ontwikkeling van hun financiële situatie en daarom worden grote financiële beslissingen, zoals de aanschaf van een eigen woning, uitgesteld.

Volgens makelaars is deze somberheid ook al terug te zien in het dalende aantal bezichtigingen en het feit dat kopers minder diep in de buidel willen tasten. Zij bieden minder vaak boven de gemiddelde vraagprijs dan voorheen en de mate waarin wordt overgeboden neemt ook af.

Uit cijfers van makelaarsclub NVM bleek afgelopen week al dat de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 6 procent is gedaald, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Hiermee lijkt het piekniveau van de huizenmarkt dit jaar al bereikt.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: daling of stijging in derde kwartaal?