• Huizenprijzen zijn in Nederland in het derde kwartaal van 2022 met bijna 6 procent gezakt, vergeleken met het voorgaande kwartaal.
  • Maar hoe zit dat met de huizenprijs bij jou in de buurt?
  • Bekijk het overzicht van Business Insider met de regionale ontwikkeling van de huizenprijs in Nederland.
  • Lees ook: Zo beschermt aflossen op je hypotheek tegen een daling van de huizenprijs

De omslag op de Nederlandse huizenmarkt is een feit: in het derde kwartaal van dit jaar daalden huizenprijzen gemiddeld met bijna 6 procent, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dit komt naar voren uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarclub NVM.

Hiermee lijken de stijging van de hypotheekrente in 2022, die lenen voor een koopwoning duurder maakt, en hoge energielasten die het huishoudbudget beïnvloeden ook vat te krijgen op de huizenmarkt.

Maar voor de huizenmarkt geldt bij uitstek het adagium: locatie, locatie, locatie. Daarom kijken we hieronder naar de ontwikkeling on regionaal in 40 gebieden waarvoor de NVM cijfers bijhoudt.

We beginnen daarbij met de ontwikkeling van de huizenprijs op jaarbasis in het derde kwartaal van 2022. De kaart hieronder kleurt nog redelijk groen, als je kijkt naar prijsverschillen vergeleken met het derde kwartaal van 2021.

Te zien is dat er op jaarbasis slechts in een paar regio's sprake is van prijsdalingen. Zeeuws-Vlaanderen noteert een min van ruim 7 procend, gevolgd door de agglomeratie Haarlem (min 3 procent) en IJmond (-2,6 procent).

Maar er zijn ook nog veel regio's waar de prijzen stijgen: in Overig Zeeland zijn huizenprijzen op jaarbasis gemiddeld genomen nog met 8,4 procent gestegen. Ook zuidoost Drenthe en zuidwest Friesland doen het goed met plussen van respectievelijk 8,1 procent en 7,8 procent.

Huizenprijs op kwartaalbasis: kaart Nederland kleurt rood

Kijk je naar de ontwikkeling op kwartaalbasis, dan kleurt de kaart van Nederland grotendeels rood. Al zijn ook hier forse verschillen zichtbaar bij de ontwikkeling van regionale huizenprijzen in het derde kwartaal van 2022, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Een lichtpuntje is de regio Delfzijl en omgeving, waar huizenprijzen gemiddeld met ruim 14 procent stegen in het derde kwartaal, op kwartaalbasis.

Een dikke min zien we voor de regio Groot-Amsterdam, waar huizenprijzen in doorsnee 7,6 procent zakten. In de agglomeratie Haarlem was sprake van een min van 8,5 procent en IJmond een daling van liefst 8,7 procent op kwartaalbasis.

Ook in de regio Den Haag ging het relatief hard omlaag, met een min van gemiddeld bijna 7 procent.

LEES OOK: Huurprijzen op vrije markt in Amsterdam en andere grote Nederlandse steden schieten omhoog door inflatie en hoge energieprijzen