• De huizenmarkt is na jaren van prijsstijgingen aan het afkoelen, blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van makelaarsclub NVM.
  • De gemiddelde prijs van een bestaande woning is met 5,8 procent gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal van 2022 en ligt nu rond de 425.000 euro.
  • Toch zijn we nog ver verwijderd van een “normale markt”, zegt waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen.
  • Lees ook: Grote makelaar ziet meer tekenen afkoeling huizenmarkt: minder bezichtigingen

De woningmarkt is in rap tempo aan het afkoelen, dat blijkt uit de cijfers over de woningmarkt over het derde kwartaal van 2022, die makelaarsclub NVM donderdag heeft gepubliceerd.

Terwijl het woningaanbod blijft groeien, is de gemiddelde prijs van een bestaande woning met 5,8 procent gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal van 2022. De gemiddelde transactieprijs lag in het derde kwartaal op 425.000 euro. In het tweede kwartaal lag de gemiddelde transactieprijs nog op 450.000 euro.

Lees ook: Zo beschermt aflossen op je hypotheek tegen een daling van de huizenprijs

Op jaarbasis is de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal nog wel met 2 procent toegenomen. Maar deze stijging is veel minder sterk dan in eerdere kwartalen.

Ondanks de daling van verkoopprijzen op kwartaalbasis werd volgens de NVM nog altijd 64 procent van alle verkochte woningen in het derde kwartaal boven de vraagprijs verkocht. Dit percentage is wel lager geworden: een jaar geleden werd ruim 4 op de 5 woningen boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van woningen ligt nu drie procent boven de vraagprijs.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: daling of stijging in derde kwartaal?

De prijzen van nieuwbouwwoningen zitten overigens nog steeds in de lift. In het derde kwartaal van 2022 noteerden ze een gemiddelde transactieprijs van 496.000 euro. Nieuwbouwprijzen stegen op jaarbasis gemiddeld 8 procent.

Woningmarkt is nog altijd 'ver verwijderd van normaal'

"De cijfers van het derde kwartaal 2022 wijzen erop dat de extreem verhitte markt van de afgelopen 1,5 jaar een keerpunt heeft bereikt", zegt waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen in een reactie op de ontwikkelingen op de huizenmarkt. "Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt. Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt."

Het aantal woningen in aanbod is in het afgelopen jaar wel flink gegroeid, met zo'n 80 procent ten opzichte van een jaar geleden. En dat geldt voor alle type woningen, van hoekwoningen die een stijging van 98 procent noteren in het derde kwartaal, tot de toename van het aanbod aan appartementen met 75 procent.

“Het aanbod op de woningmarkt groeit weliswaar, maar dat doet het aantal huishoudens en daarmee de woningvraag ook. Met een actueel tekort van meer dan 300.000 woningen, moeten onze makelaars nog te vaak nee verkopen. Als we dat kunnen oplossen, komen kopers en verkopers in beweging”, zegt Gerssen.

Nieuwbouwhuizen zijn te duur

Vice-voorzitter Chris van Zantwijk van de NVM verwijst voor de structurele krapte in het aanbod vooral naar het tekort aan nieuwbouwwoningen en de nog altijd stijgende prijzen van dit type woning. "Op nieuwbouw komt steeds meer financiële druk te staan door de oplopende hypotheekrente, sterk gestegen grond- en bouwkosten en de gevolgen van de regulering van het middensegment huur. Daarmee zijn de aantallen, de soorten woningen en de prijzen niet in lijn met wat kopers zoeken en zich kunnen en willen veroorloven."

In het derde kwartaal van 2022 ging het nieuwbouwaanbod licht omhoog met een stijging van acht procent in vergelijk met een jaar eerder. Er kwamen ruim 8.000 nieuwbouwwoningen en kavels op de markt, maar ruim de helft van deze woningen is 500.000 euro of duurder.

"We zien nu een toename van de bouw van appartementen in steden, maar de vraag van de nieuwbouwkoper gaat echter vooral uit naar eengezinswoningen", zegt Van Zantwijk. "En de nieuwbouw eengezinswoningen die wel op de markt komen, zijn voor een groeiende groep onbetaalbaar. Ik maak me hier zorgen over. Alleen met méér ontwikkelvrijheid komen we eruit en zorgen we voor een betere doorstroming."

LEES OOK: 3 lichtpuntjes op de krappe markt voor nieuwbouw en 4 knelpunten