Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren van Nederland, ziet ook dat de woningmarkt afkoelt. Zo wordt er aanzienlijk minder overboden op koophuizen en daalt het aantal bezichtigingen, maakte de organisatie bekend.

Waar vorig jaar zomer in 80 procent van de gevallen werd overboden, ligt dat percentage nu op 47 procent. Dat betekent een absolute daling van ruim 33 procentpunt. “De afgenomen interesse van kopers is terug te zien in het percentage biedingen boven de vraagprijs”, aldus Makelaarsland.

Het aantal bezichtigingen daalde in het afgelopen kwartaal met 42 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De teruggang komt vooral door de stijging van de hypotheekrente. Zo is de hypotheekrente voor tien jaar vast in nog geen jaar tijd met 3 procentpunt toegenomen. “Daarnaast hebben we te maken met stijgende energielasten. Dit speelt een steeds grotere rol in het koopproces. We zien dit onderwerp steeds vaker terugkomen in de gesprekken met onze klanten en merken dat kopers daardoor voorzichtiger worden”, constateert Makelaarsland.

Eerder werd al bekend dat de huizenprijzen in augustus licht zijn gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalden huizenkopers gemiddeld 0,1 procent minder voor een bestaande woning dan in de maand ervoor. Daarmee was sprake van een trendbreuk.

Makelaarsland constateerde die trend ook. Zij meldden in september dat voor het eerst sinds mei 2020 meer onder de vraagprijs werd geboden dan erboven. Alleen in de vier grote steden werd volgens het makelaarskantoor nog veel overboden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht boden kopers over heel 2022 in 78,4 procent van de gevallen boven de vraagprijs. In de rest van Nederland is dat 71 procent.

LEES OOK: Huizenprijs gaat dalen in 2023, verwacht Rabobank