De woningmarkt krijgt een serieuze knauw door de coronacrisis, denkt ABN Amro. De vraag naar huizen krimpt door alle maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

Verder neemt de werkloosheid toe, slinken besteedbare inkomens en stijgen de hypotheekrentes. Ook beleggers zullen minder actief worden op de koopwoningmarkt.

Hoe sterk de daling van de huizenprijzen wordt,  hangt af van de precieze impact van de crisis.

De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo’n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN Amro.

Hoe sterk de daling van de huizenprijzen wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. Sinds dat jaar werden koopwoningen jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en grote vraag.

ABN Amro voorziet dat die vraag naar huizen door alle maatregelen tegen het nieuwe coronavirus krimpt. De werkloosheid neemt toe en besteedbare inkomens slinken. Daar komt bij dat hypotheekrentes stijgen, waardoor de aanschaf van een huis moeilijker te financieren is. Ook beleggers zullen minder actief worden op de koopwoningmarkt.

Sommige hypotheken komen 'onder water' te staan

Vlak voordat het coronavirus toesloeg in Nederland en de rest van Europa was de huizenmarkt volgens ABN Amro nog solide. Het aantal aankopen zat sinds de zomer van 2019 weer in de lift, mede dankzij goedkopere hypotheken. Daarnaast wakkerde het vooruitzicht op grotere woningschaarste de koopwoede aan.

Voor dit jaar verwachten economen van de bank nog een bescheiden stijging van de gemiddelde huizenprijs. Dit komt doordat de sterke toename van vorig jaar nog doorwerkt.

Wel zullen minder huizen van eigenaar wisselen ten opzichte van vorig jaar. Meestal doet een daling van de huizenprijzen zich pas na een daling van het aantal aankopen voor, aldus de economen.

ABN Amro verwacht dat bij de prijsdaling een aantal huishoudens met hun hypotheek 'onder water' komt te staan. Dan is de hypotheek hoger dan de verkoopwaarde van een huis. Dit zal waarschijnlijk minder vaak voorkomen dan na de financiële crisis van 2008, mede door de ongekend sterk gestegen huizenprijzen in de afgelopen drie jaar.

Minder huizen verkocht door de coronacrisis

De coronacrisis is al merkbaar op de huizenmarkt. Sinds half maart zijn er minder woningen verkocht. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt gekomen, waardoor de huizenmarkt wel nog altijd overspannen blijft, merkt makelaarsvereniging NVM op. Van een daling van de huizenprijzen is dan ook geen sprake.

De makelaarsvereniging vindt dat de huizenmarkt ondanks de sociale onthouding nog redelijk doorloopt. De effecten van de coronacrisis op de langere termijn vindt de NVM dan ook moeilijk te voorspellen.

"De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen", aldus Lana Gerssen van de NVM.

Makelaars hebben hun werkwijze ook aangepast, merkt NVM-voorzitter Onno Hoes op. Vaak wordt er eerst een virtuele bezichtiging gedaan en pas als mensen echt geïnteresseerd zijn, een echte bezichtiging.

'Vraag en aanbod op huizenmarkt meer in evenwicht door virus'

Makelaars hebben de indruk dat vraag en aanbod op de huizenmarkt weer meer in evenwicht komen door de coranacrisis, meldt Makelaarsland. Volgens de makelaarsorganisatie lijkt er aan de buitensporige vraag op de markt voorlopig even een einde gekomen. Zo is het aantal bezichtigingen na de eerste noodmaatregelen geslonken met meer dan 37 procent.

"De oriënterende huizenzoeker slaat een bezoek aan een huis liever over in deze tijd", merkt Makelaarsland op basis van eigen cijfers. Toch zou er ook nog steeds een grote groep potentiële kopers op de markt zijn die zich niet laat afschrikken en wil profiteren van de zeer lage rente. "Zij zijn wel voorzichtiger. Dit resulteert in iets minder verkochte woningen en minder vaak boven de vraagprijs."

De huizenmarkt draaide eerder nog "als een tierelier", stelt de organisatie. "De vraag naar woningen was enorm. Gemiddeld 24 bezichtigingen per woning, een absoluut record. Vraag en aanbod waren totaal uit evenwicht."

Lees meer over de coronacrisis: