In financieel opzicht voldoet 2019 voorlopig niet aan de bezorgde verwachtingen die begin dit jaar leefden: een recessie in Europa, een chaotische Brexit en stijgende rentes. De economische groeivertraging in Europa is nog goed te overzien, de Brexit is weer vooruitgeschoven en centrale banken hebben rentes laag gehouden.

Wat zijn hiervan de gevolgen voor je vermogen?

Business Insider bekijkt in onderstaand grafiekenoverzicht welke investering in de eerste drie maanden van dit jaar het meest heeft opgeleverd: spaargeld, een eigen woning, aandelen… of toch weer de bitcoin.

Dit is het resultaat:


Sparen: +0,09 procent tot +0,3 procent

Spaarrentes zijn ook in de eerste drie maanden van 2019 extreem laag gebleven. Zo lag de hoogste variabele spaarrente in het eerste kwartaal op 0,35 procent, terwijl spaargeld voor vijf jaar vastzetten maximaal 1,2 procent opleverde. Op jaarbasis.

Zette je eind 2018 honderd euro op een spaarrekening, dat leverde de variabele spaarrente ongeveer 9 cent rente op; en met een 5-jaarsrente kan je na een kwartaal op een bedrag van honderd euro in totaal 30 cent bijschrijven.

Lees meer: Zelfs de meest geduldige spaarder levert fors in door de inflatie


Huizenprijs: +5 procent

Het lijkt voorlopig gedaan met de waanzinnige stijging van huizenprijzen. Niet dat de huizenmarkt echt inzakt, maar de stijging van de huizenprijs vlakt duidelijk af.

Dit is ook te zien als je de gemiddelde transactieprijs van december 2018 vergelijkt met de gemiddelde huizenprijs in maart van dit jaar. Dat levert een plus van 'slechts' 5 procent op.

Lees meer: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het eerste kwartaal van 2019


AEX: +12,5 procent

Ondanks bedreigingen als een vertraging van de wereldwijde economische groei en de onzekerheid rond de Brexit, doen aandelen het opvallend goed in de eerste maanden van 2019. Voor het eerste kwartaal van dit jaar boekt de Amsterdamse AEX-index een plus van 12,5 procent.

De opgaande lijn zet overigens ook in april door: vanaf de start van het jaar tot en met 23 april noteert de AEX 16,5 procent hoger.


Bitcoin: +13 procent

Na de duizelingwekkende val van 2018 herstelt de bitcoin aardig in de eerste drie maanden van dit jaar. Tot eind maart staat er in euro's een plus van bijna 13 procent op de borden.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de bitcoin in april echt is ontketend, zoals in de onderstaande grafiek is te zien.

In de periode tot en met 22 april boekt de bitcoin een plus van ruim 47 procent. En dinsdag bereikte de belangrijkste cryptomunt het hoogste niveau in vijf maanden.

Kortom: hoe riskant en onvoorspelbaar ook, de bitcoin is qua rendement de winnaar van de startmaanden van 2019.


Lees meer: