Gaat het goed of slecht met de Nederlandse huizenmarkt? Dat hangt af van je perspectief.

Vergeleken met een jaar geleden zitten huizenprijzen nog fors in de lift. Maar vergelijk je het eerste kwartaal van dit jaar met de laatste drie maanden van 2018, dan ziet het plaatje er heel anders uit.

Uit de donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,1 procent steeg, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Maar vergelijk je de ontwikkeling van de eerste drie maanden van dit jaar met het slotkwartaal van 2018, dan is sprake van een daling van 0,1 procent.

Deze cijfers sluiten goed aan bij wat economen van onder meer ABN Amro eerder signaleerden. De Nederlandse huizenmarkt is aan het pieken.

Waar huizenprijzen in 2018 met gemiddeld 9 procent stegen, rekenen economen van ABN Amro voor dit jaar op een plus van gemiddeld 6 procent en in 2020 op gemiddeld 4 procent hogere prijzen.

Huizenprijs per regio: eerste kwartaal 2019

Maar hoe zit dat bij jou in de buurt?

Onderstaande kaart geeft de prijsontwikkeling per NVM-regio, waarbij het eerste kwartaal van 2019 is afgezet tegen dezelfde periode een jaar eerder. Dit levert voor huiseigenaren over het algemeen een mooi plaatje op.

Op jaarbasis is in slechts één regio (Grootegast) sprake van een daling van de gemiddelde huizenprijs. De overige 75 NVM-regio's staan in de plus.

Opvallend is wel dat het niet meer de bekende hotspots in de Randstad zijn waar de prijzen het hardst stijgen. De grootste klimmer is de Kop van Noord-Holland met een plus van 17,8 procent op jaarbasis. Ook in Leeuwarden/Noordwest Friesland (plus 14,2 procent) en Oss (plus 13,5 procent) gaat het hard.

Bij de vier grote steden uit de Randstad is Rotterdam de sterkste klimmer met een plus van 13,4 procent op jaarbasis. Amsterdam doet nog 'maar' 6,6 procent.

Kijk je op kwartaalbasis, dan ziet het plaatje er opeens heel anders uit: in liefst 41 van de 76 NVM-regio's is sprake van een gemiddeld lagere huizenprijs in het eerste kwartaal van dit jaar, vergeleken met het slot van 2018.

In Haarlem daalden de prijzen bijvoorbeeld met 6,8 procent op kwartaalbasis, Amsterdam tekent een min van 4 procent op en Leiden gaat 0,8 procent achteruit.

In de tabel hieronder kun je met de zoekfunctie jouw regio vinden.

Lees meer over de huizenmarkt en hypotheken: