In de Verenigde Staten doen openbare aanklagers onderzoek naar de Chinese telecomgigant Huawei. Het gaat hierbij om beschuldigingen van het stelen van bedrijfsgevoelige informatie van Amerikaanse bedrijven, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Eén van de beschuldigingen luidt dat Huawei robottechnologie voor het testen van smartphones zou hebben gestolen van telecombedrijf T-Mobile uit een kantoor in Washington, zo stellen anonieme bronnen in een onderzoeksverslag dat is ingezien door de krant. Volgens dit onderzoeksverslag is het goed mogelijk dat de beschuldigingen leiden tot een formele aanklacht.

Een woordvoerder van Huawei geeft tegenover Business Insider aan geen commentaar te geven berichten in de media. “Huawei en T-Mobile hebben hun geschillen in 2017 afgehandeld. Een Amerikaanse jury oordeelde toen dat er geen bewijs was van schade of schadelijk gedrag ten aanzien van de claim van T-Mobile.”

Huawei is begonnen als producent van apparatuur voor telecomnetwerken. Maar de afgelopen jaren is het bedrijf ook hard gegroeid als producent van smartphones.

Wereldwijd is Huawei inmiddels de nummer twee bij de verkoop van smartphones, na Samsung. In Nederland staan het Chinese telecombedrijf op plaats drie als smartphoneverkoper. Het bedrijf levert ook netwerkapparatuur aan onder meer KPN.

Huawei is een private onderneming. Oprichter Ren Zhengfei startte zijn carrière als officier in het Rode Leger en is daarna ondernemer geworden.

In de afgelopen maanden is de spanning tussen China aan de ene kant, en Canada en de VS aan de andere kant opgelopen vanwege de arrestatie van de dochter van  oprichter Ren in Canada. Zij is de financieel directeur van Huawei en wordt beschuldigd van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Momenteel is Meng Wanzhou op borgtocht vrij in Canada.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Is China een financiële tijdbom? Een van meest gerenommeerde China-analisten ter wereld legt uit hoe het zit