Huawei in beperkte mate uitsluiten bij de aanleg van een 5G-netwerk helpt niet tegen spionage. Het Chinese telecombedrijf zou, als het dat zou willen, ook in de periferie van het netwerk kunnen spioneren.

Dat schrijft het FD dinsdag op basis van uitspraken van verschillende telecomspecialisten. Zo zegt Michel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, dat herleidbare vertrouwelijke persoonsgegevens en informatie ook in de randen van het netwerk staan. “Voor de veiligheid heeft het uitsluiten uit de kern weinig zin.”

KPN maakte eind april bekend bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G te kiezen voor een ‘westers’ bedrijf. Het telecombedrijf zei niet blind te zijn “voor de politieke discussie in Nederland” en sloot Huawei hiermee uit van deze klus.

Maar KPN doet Huawei niet volledig in de ban. De Chinezen zijn bijvoorbeeld nog steeds bij het huidige kernnetwerk betrokken, dat zal worden vervangen. Ook hebben KPN en Huawei een voorlopige overeenkomst gesloten over het moderniseren van andere onderdelen van zijn mobiele netwerk, zoals zendmasten die gereed worden gemaakt voor 5G.

Risico spionage via Huawei

Huawei is controversieel omdat het nauwe banden heeft met de Chinese overheid en zich mogelijk schuldig maakt aan spionagepraktijken. Zowel de NAVO als de EU heeft zorgen uitgesproken over mogelijke ‘achterdeurtjes’ in software van het Chinese bedrijf. Ook in Den Haag wordt met argusogen naar Huawei gekeken.

Volgens het FD gelooft ook Huawei-concurrent Ericsson niet in het onderscheid tussen kern en periferie, juist bij 5G. Volgens technisch directeur Jeroen Buijs gebeurt veel van de data-uitwisseling in een 5G-netwerk decentraal, vanwege de noodzakelijke snelheid.

Ericsson is een van de kanshebbers voor de opzet van KPN's kernnetwerk voor 5G. Volgens financieel topman van KPN en tevens oud-minister Jan Kees de Jager zijn er veel spelers die in aanmerking komen; naast gevestigde namen als Ericsson en Nokia ook nieuwkomers.

LEES OOK: Een arrestatie, debutantenbal en drie huwelijken: een kijkje in het leven van de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei