Het Chinese telecombedrijf Huawei staat volop in de belangstelling sinds de arrestatie van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het bedrijf en de dochter van oprichter Ren Zhengfei.

De meeste mensen in Europa en de VS kennen Huawei van de kwalitatief hoogwaardige smartphones die concurreren met de iPhone van Apple, de vlaggenschepen van Samsung en met de Pixel-telefoons van Google. Het Chinese bedrijf – en Meng in het bijzonder – liggen nu onder het vergrootglas van de Amerikaanse autoriteiten, omdat het mogelijk de handelssancties tegen Iran heeft overtreden.

Meng is als dochter van Ren Zhengfei echte Chinese royalty, ook al blijft de oprichter en CEO van Huawei zelf het liefst uit de schijnwerpers.

Ren heeft een vermogen van 2,8 miljard euro, is drie keer getrouwd en heeft twee dochters en een zoon. Niet al zijn kinderen zijn zo mediaschuw als hijzelf.

Dit is zijn jongste dochter Annabel Yao tijdens een debutantenbal in Parijs in november 2018:

Hier een blik op het leven van de schatrijke Chinese familie:


Oprichter Ren Zhengfei van Huawei wordt geboren in 1944, ruim twintig jaar voor het begin van de Culturele Revolutie. Zhengfei is zijn voornaam, want de namen in China beginnen met de achternaam.

Foto: Reuters

Ren groeit op in de armste provincie van China: Guizhou. Hij vertelt in 2015 tegen de BBC dat hij een heel bescheiden achtergrond heeft: "Wij hadden zout om mee te koken, dus werden we als welvarend gezien."

Foto: HandmadePictures/Shutterstock


Op 30-jarige leeftijd treedt Ren toe tot het Chinese leger als ingenieur. Dat leidt nu nog steeds tot vragen over de banden tussen Huawei, het leger en de regering. Ren ontkent dat de Chinese regering hem ooit gevraagd heeft te spioneren.

Foto: Guang Niu/Getty Images

In die periode trouwt Ren zijn eerste vrouw Meng Jun. Zij krijgen begin jaren zeventig een dochter, Meng Wanzhou, en later ook een zoon, Ren Ping.

Foto: Meng Wanzhou, dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei. Bron: Huawei

Meng Wanzhou is ook bekend als Sabrina of Cathy Meng en neemt als tiener de achternaam van haar moeder aan. Ze werkt zich op tot financieel directeur van Huawei en wordt in december 2018 gearresteerd in Canada.

Foto: De Canadese premier Justin Trudeau ontkent dat zijn regering iets te maken heeft met de arrestatie van Meng. Bron: Neil Hall/Getty Images

Over haar broer Ren Ping is weinig bekend, behalve dat hij werkt voor een dochterbedrijf van Huawei en volgens The New York Times weinig interesse lijkt te tonen in het overnemen van het concern dat zijn vader heeft opgericht.


De Amerikaanse autoriteiten verdenken Meng ervan dat ze banden tussen Huawei en een bedrijf dat Huawei-apparaten verkoopt aan Iran heeft verborgen, waardoor sancties zijn geschonden. China is woedend over haar arrestatie.

Foto: Reuters/Raheb Homavandi

Ren Zhengfei neemt in 1983 op 39-jarige leeftijd ontslag uit het Chinese leger, staat in zijn officiële biografie. Na een korte periode in de olie-industrie richt hij in 1987 Huawei op, twaalf jaar na de oprichting van Apple.

Foto: Reuters

Huawei groeit uit tot het grootste elektronicamerk van China. Ren Zhengfei heeft een geschat vermogen van bijna 3 miljard euro.

Foto: VCG/VCG via Getty Images

Niet lang na de oprichting van Huawei scheidt Ren van zijn eerste vrouw. Hij trouwt opnieuw met Yao Ling. Het paar krijgt een dochter: Annabel Yao.


De nu 21-jarige Annabel Yao leidt het leven van een Chinese prinses en studeert computerwetenschappen aan het prestigieuze Harvard. Ook is ze groot fan van ballet en mode.


Vlak voor de arrestatie van haar halfzus Meng Wanzhou is Yao op een uiterst chic debutantenbal in Parijs.


'Le Bal des Débutantes' wordt altijd bijgewoond door kinderen van grote beroemdheden en superrijken. Eerdere gasten waren de dochter van Ryan Philippe en Reese Witherspoon, en de dochter van Silvio Berlusconi.

Foto: Ava Philippe. Bron: Getty

Er is weinig bekend over hoe Ren zijn geld uitgeeft, maar het tijdschrift Paris Match toonde de familie in een artikel in een luxueus 'paleis' in Shenzen, dat is gebouwd om bezoekers van Huawei te ontvangen. Volgens het blad heeft Annabel Yao haar vader overgehaald mee te doen aan de fotoshoot om haar optreden op het debutantenbal te vieren.

Foto: CBS/YouTube/Screenshot

Volgens berichten in de Chinese media is Ren inmiddels toe aan zijn derde vrouw. Dit keer is hij getrouwd met zijn voormalige assistent Su Wei.

Foto: Ren Zhengfei met de voormalige Britse minister van Financiën George Osborne. Bron: Getty Images

Ren Zhengfei heeft in het verleden harde opmerkingen gemaakt over Meng Wanzhou en Ren Ping, de kinderen uit zijn eerste huwelijk. Hij zou hebben gezegd dat geen van beiden de juiste kwaliteiten heeft om Huawei in de toekomst te leiden. "Daarvoor is visie, vastberadenheid en een langetermijnvisie nodig en dat bezit geen van mijn familieleden", zei hij volgens Chinese media.

Foto: Dmitry Lovetsky

Meng Wanzhou heeft al bewezen dat haar vader er tot op zekere hoogte naast zit, want sinds ze in 1993 bij Huawei in dienst kwam, is ze opgeklommen tot de hoogste rangen. Inmiddels is ze CFO en verving ze in maart 2018 tijdelijk haar vader.

Foto: Meng Wanzhou, CFO van Huawei en dochter van CEO en oprichter Ren Zhengfei. Bron: REUTERS/Alexander Bibik

Net als haar vader lijkt Meng erg gesteld op haar privacy. Er is dan ook weinig bekend over haar privéleven. Haar familie bezit naar verluidt deze vorstelijke woning in het Canadese Vancouver. Volgens Chinese media heeft ze twee kinderen.

Foto: Reuters

Door haar arrestatie zijn de spanningen tussen de VS en China verder opgelopen. China eist haar onmiddellijke vrijlating.

Foto: Huawei-oprichter Rei Zhengfei en de Chinese premier Xi Jinping. Bron: Reuters

LEES OOK: Huawei-topvrouw Meng Wanzhou wordt mogelijk uitgeleverd aan de VS – China dreigt met ‘verregaande consequenties’