Zou je 45 euro betalen voor een busrit naar nergens? Voor sommige afgepeigerde mensen in Hongkong die een plek zoeken om te dutten, luidt het antwoord ‘ja’.

In Hongkong laten futloze stedelingen zich vijf uur lang vervoeren door een dubbeldekker touringcar. Bestemming? Geen. Ze hebben de rit van zo’n 85 kilometer louter geboekt om hun vermoeide botten in één van de stoelen te laten zakken en het al dan niet op een snurken te zetten.

Kosten voor het slaapreisje op het benedendek zijn 12 dollar, omgerekend iets meer dan 10 euro. Op het bovendek betaal je 51 dollar, zo’n 45 euro. 

De noviteit speelt in op het idee van het heerlijke wegdutten tijdens een auto-, bus- of treinrit en wordt aangeprezen als mogelijke remedie tegen slapeloosheid, meldt persbureau AFP. 

"Ik denk dat iedereen wel eens heeft meegemaakt dat je thuis niet kunt slapen, maar in een bus juist heel vast slaapt omdat die schommelt en vibreert", zei passagier Ho Wai tegen AFP-verslaggevers Zhao Yan en Su Xinqi die de rit uitprobeerden.

Volgens Zhao en Su biedt de touroperator twee 'routes naar nergens'. De een is een traditionele sightseeing-tour, de ander een 'stille bus' waarin mensen kunnen slapen.

Hoewel sommigen in de stille bus van het uitzicht genoten, waren velen bewapend met oordoppen en slaapmaskers. Ze dommelden al snel in en lieten de verschillende mooie landschappen tijdens de vijf uur durende reis aan zich voorbij gaan.

"Elke Hongkonger heeft stress. Stress van werk, stress van het kopen van een flat, stress van het leven. En we kunnen ook al niet reizen", vervolgde passagier Ho Wai. "Met al deze zich opstapelende stress, kunnen veel Hongkongers denk ik niet slapen."

'Zo min mogelijk verkeerslichten'

Frankie Chow, voorzitter van Ulu Travel en het brein achter de 'busrit naar nergens', zei dat hij een route met zo min mogelijk verkeerslichten heeft uitgestippeld. Dit om de kans te verkleinen dat passagiers wakker worden van het horten en stoten van een bus die vaak stopt en optrekt.

Met zijn concept wil hij tegemoet komen aan twee soorten passagiers: degenen die worstelen met slapeloosheid en een rustige plek zoeken om een dutje te doen, en degenen die de bezienswaardigheden in en rond Hongkong willen bewonderen tijdens de in de pandemie geldende reisbeperkingen.

In Hongkong wordt een 'zero covid'-beleid gehanteerd met strenge quarantaineregels, waardoor in- en uitreizen moeilijk is.

Betalen voor rust en stilte is niet uniek voor Hongkong. Gestreste Zuid-Koreanen strijken neer in 'chillzones' van cafés waar ze naar hartenlust wezenloos voor zich uit kunnen staren. En in 2015 werden stiltecafés een hit in Japan, daar togen mensen massaal naar deze plekken voor wat 'me-time'.

Lees meer over rust en slapen: