Iedere middag rond twee of drie uur gebeurt er iets geks met je lichaam: je voelt je slaperig en kunt je minder goed concentreren. Kortom: je hebt een dipje. Vaak geven we daar een te zware lunch de schuld van, maar de echte schuldige is je bioritme. Het goede nieuws? Je kunt er gemakkelijk iets aan doen.

De middagdip is niet de enige dip die je op een dag hebt. Ook om drie uur ’s nachts hebben de meeste mensen een dip. Je lichaamstemperatuur zakt een beetje en, al is de kans klein dat je dit merkt omdat je slaapt, je kunt je minder goed concentreren.

Volgens wetenschappers van Harvard kosten de dipjes, en dan met name die in de middag, het gemiddelde Fortune 500-bedrijf wel 80 miljoen dollar per jaar. Dat komt doordat onze zenuwbanen tijdens de dip prikkels langzamer doorgeven. Daardoor is het lastiger om hard na te denken en goede beslissingen te nemen.

Nappuccino’s

Maar daar is iets aan te doen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een kort dutje, gecombineerd met een kopje koffie, ervoor kan zorgen dat je de rest van de middag alert blijft. Volgens Harvard-slaapwetenschapper Robert Stickgold zijn mensen na een paar minuten slapen beter in staat om belangrijke informatie te filteren uit een grote berg nutteloze feitjes.

Het dutje zorgt er niet alleen voor dat je je beter kunt concentreren op je werk. Je bloeddruk kan er ook van dalen, je afweersysteem krijgt er een boost van en de risico’s op hart- en vaatziekten worden zelfs kleiner.

Schrijver Daniel Pink was zelf lang sceptisch over dutjes, maar zegt dat de combinatie van een dutje en een koffie – een ‘nappuccino’ – zijn leven ten goede heeft veranderd. In zijn boek over productiviteit schrijft hij dat hij een paar maanden met de dutjes geëxperimenteerd heeft en er nu van overtuigd is.

daniel pink when

Hoewel de dutjes niet voor iedereen zijn weggelegd – als je ’s nachts moeite hebt met in slaap vallen is het bijvoorbeeld niet verstandig om overdag te slapen – kan de nappuccino er wel degelijk voor zorgen dat je beter functioneert. Een paar tips, voor het geval dat je het zelf wilt uitproberen:

  • Houd je dutje tussen de 10 en 20 minuten. Als je langer dan 20 minuten slaapt, is de kans groot dat je slapjes wakker wordt en het lang duurt totdat je weer alert bent. Als je je dutje onder de 20 minuten houdt, ben je gelijk weer klaar om aan de slag te gaan.
  • Drink een kop koffie voordat je gaat slapen. “De cafeïne komt pas na 25 minuten in je bloedbaan, dus drink de koffie vlak voordat je gaat liggen”, schrijft Pink in zijn boek. Bijkomend voordeel: volgens onderzoek zou koffie goed kunnen zijn voor je hersenen.
  • Ga ergens tussen twee en drie uur ’s middags slapen. Heb je het idee dat je dan juist geen dip hebt? Meestal kak je ongeveer zeven uur nadat je wekker is gegaan in. Als je pas om 10 uur ’s ochtends opstaat, is de kans dus groot dat je je dutje pas aan het einde van de middag nodig hebt.
  • Tot slot: voel je niet schuldig over je dutje. Volgens onderzoek van Harvard word je er productiever van, zowel op je werk als thuis. Dus zolang je niet langer dan 20 minuten gaat slapen, heeft je baas er ook echt wat aan.

LEES OOK: 7 dingen die je ’s morgen niet moet doen als je de rest van de dag productief wilt zijn