Een Rolex is een goede investering, omdat de peperdure horloges alleen maar in waarde stijgen – ook de tweedehands modellen.

Rapper Boef draagt er eentje van 50.000 euro, maar het kan nog veel gekker. In oktober 2017 werd de Rolex Daytona van acteur Paul Newman geveild voor omgerekend zo’n 15,5 miljoen euro.

Ondanks dat Rolex een wereldberoemd merk is, kunnen veel mensen het verschil tussen een echt exemplaar en een nepperd vaak niet zien. En dat is een probleem, want Rolex is een van de meest nagemaakte merken ter wereld.

Juwelier en horlogewinkel William May vroeg duizend mensen in het Verenigd Koninkrijk om bij de twee onderstaande foto’s de echte Rolex aan te wijzen. Slechts 30 procent had het goed.

Welke is echt?

Foto A:

Real rolex william may 1

Foto: William May

Foto B:

Lees ook op Business Insider

Fake rolex william may

Foto: William May

En nu naast elkaar. Welke denk jij dat echt is?

william may rolex wide

Foto: William May

Het juiste antwoord is foto A.

Voor iedereen die hier moeite mee had zijn er volgens William May zes dingen waar je naar moet kijken om echt van namaak te onderscheiden:

1. De uitvergroting van de datum

Vanwege de fijne afstelling van een Rolex moet de datum klein zijn. Daarom wordt er een soort vergrootglas ingebouwd, zodat de datum beter te zien is.

“Bij alle Rolex-modellen is de uitvergroting 2,5 keer en springt de datum er echt uit”, stelt William May. “Bij een vervalsing wordt dit vaak 1,5 keer en is de datum moeilijker te zien.”

2. Het gewicht

Als het licht voelt, dan klopt er iets niet. Of mooier op z’n Engels: “If it feels light, it isn’t right.”

“Nep-Rolexen zijn meestal lichter, want een echte Rolex is gemaakt van hoogwaardige metalen en die wegen flink meer”, zegt William May.

3. De watertest

Als je het horloge onder water doet, dan hoort er niks naar binnen te lekken. Volgens William May zijn alle Rolex-horloges 100 procent waterdicht, terwijl de meeste nagemaakhorloges dat niet zijn.

“De Rolex Submariner is het enige horloge dat echt is gemaakt voor diepzeeduiken, maar alle modellen zijn waterdicht en perfect afgesloten”, zegt de juwelier.

4. De letters

Alles op een Rolex is perfect. Als je een vergrootglas neemt en oneffenheden ziet bij letters op de wijzerplaat, dan gaat het volgens William May om een vervalsing.

5. De achterzijde

Als de achterkant is gemaakt van glas, plastic of kristal waardoor je het binnenwerk van het horloge kan zien, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een nepperd.

“Er zijn twee zeer zeldzame Rolex-modellen uit de jaren 30 die een achterkant hebben van glas, maar verder geen enkele. Als je een relatief moderne Rolex koopt met een doorzichtige achterkant, dan is het geen echte. Je kan ook kijken naar graveringen. Rolex doet dat nooit aan de achterkant, maar alleen aan de binnenzijde”, zegt William May.

6. Het tikken

Als je een luide tik hoort van het horloge, dan heb je een nepmodel in handen.

“Nagemaakte horloges zijn bijna nooit met zoveel precisie gemaakt als een Rolex. Het geluid van het tikken is daar een heel duidelijke aanwijzing voor.”

LEES OOK: Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn