Dat alleen sukkels het druk hebben, weten we al dankzij het mateloos populaire boek Nooit meer te druk van Tony Crabbe uit 2015.

Maar Alex Soojung-Kim Pang doet er in zijn boek Rust in uitvoering nog een schep bovenop: volgens de schrijver is je gedachten de vrije loop laten de meest productieve vorm van tijdsbesteding.

De creatieve gedeeltes van je brein zijn namelijk het meest actief wanneer je niet hoeft te focussen.

Business Insider sprak de technologie-futuroloog uit Silicon Valley, werkzaam voor Stanford University, twee jaar geleden in het Ambassade Hotel in Amsterdam.

Onder het genot van een koffie wilden we eigenlijk maar één ding weten van de Amerikaan: hoe zorg je in hemelsnaam voor meer rust in je leven?


1. Kies voor rust

2015-10-04 11:53:00 BAARN - Wandelaars op Landgoed Groeneveld op een zonnige herfstdag. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

"Heb je een baan waar je weinig zeggenschap hebt over je tijdsindeling, dan is het zó belangrijk om tijd in te plannen voor herstel", stelt Pang.

Volgens de onderzoeker zorgt 'serieuze rust' (lezen, wandelen, niet hersenloos facebooken) voor twee zaken. "Het geeft je de mogelijkheid om energie aan te vullen die je verliest tijdens je werk. In de tussentijd zorgt rust ervoor dat je in je onderbewustzijn diepgaandere ideeën ontwikkelt."

Volgens Pang is dit dé reden waarom types zoals Charles Darwin, Charles Dickens, Ray Bradbury en Stephen King zo succesvol waren. De grondlegger van de evolutietheorie spendeerde ongeveer vijf uur per dag aan zijn onderzoek. Was hij vandaag de dag onderzoeker geweest, dan waren we gechoqueerd over hoe weinig hij leek te werken.

Pang kwam erachter dat er patronen zitten in de dagindeling van succesvolle wetenschappers en schrijvers: "Ze weten werk en rust zo aan elkaar te koppelen dat ze (onbewust) continu nieuwe ideeën ontwikkelen."


2. Beweeg en neem een serieuze hobby

"De beste manier om te herstellen is beweging, het boost de kracht van je brein, gaat stress tegen en zo kun je nog een aantal psychologische redenen noemen. We denken er vaak niet over na, maar cognitief werk is veeleisend."

Onze hersenen zijn hebberig, volgens Pang. "Hoe beter we zuurstof en energie naar onze hersenen brengen als we hard werken, hoe productiever we kunnen zijn."

Darwin en Dickens maakten beiden regelmatig lange wandelingen zonder een notitieboek mee te nemen. Door de focus ergens anders te leggen, gaven ze hun brein ruim baan om onderbewust aan problemen te werken. Veel succesvolle mensen uit de geschiedenis waren fysiek erg actief gedurende hun leven. Deep play, noemen antropologen het ook wel.

Naast sport kan dit ook een hobby zijn: "Eentje waar je voldoening uit haalt. Voldoening kun je ook uit je werk halen, maar het is nog beter om een hobby te zoeken die van je werk verschilt, zodat je brein zich kan herstellen."


3. Begin vroeg

2015-11-01 17:09:32 BILTHOVEN - Wandelaars in het bos nabij Bilthoven op een mooie herfstdag. ANP BAS CZERWINSKI

"Blok periodes in de vroege ochtend voor je werk en zet je telefoon en andere afleidingen uit. Werk dan aan je meest moeilijke opdrachten", zegt Pang.

Het geeft je volgens de expert de mogelijkheid je belangrijkste taken snel af te ronden, waardoor je de rest van de dag wat flexibeler kunt plannen. "We vergeten systematisch hoe belastend multitasken is. Je kunt in twee gefocuste uren net zoveel doen als in zes uur waarin je afgeleid wordt.


4. Zet je e-mail, telefoon en social media uit

"Als je leiding geeft aan andere mensen, implementeer dan eens dat het helemaal prima is om je telefoon of e-mail gedurende een periode af te sluiten. Het is de makkelijkste manier om productiviteit op de werkvloer te verhogen", aldus Pang.

"Dankzij technologie hebben we continu het gevoel dat we overal snel op moeten reageren om te laten zien dat we geven om onze baan. Als je de goedkeuring hebt om dat niet te doen, kun je sneller verder vooruit met moeilijke opdrachten."

Die drang is volgens Pang meer een gevoel dan dat er echt iets aan de hand is. "Een voorbeeld is Boston Consulting Group, iedereen moest zijn telefoon één avond per week uitzetten. Senior partners waren ervan overtuigd dat de wereld zou vergaan, dat alle klanten zouden overlopen naar McKinsey."

Na zes maanden bleken de medewerkers meer tevreden, de productiviteit was omhoog geschoten en klanten hebben nooit iets gemerkt. Pang: "De aanname dat je de klant 's avonds om tien uur nog moet antwoorden omdat hij anders naar een ander gaat, is nergens op gestoeld."


5. Introduceer een nap policy

rust in uitvoering meer doen door minder te werken

"In de meeste zakelijke omgevingen is dit lastig, maar goed: een dutjesbeleid. Onderzoek laat zien dat een dutje van ongeveer twintig minuten halverwege de dag net zo verfrissend kan werken als een paar uur slaap 's nachts."

Volgens Pang deden de meeste bedrijven dit vroeger, maar is het uit de mode geraakt. "Het probleem is, de enige plek waar ze dit doen is Google. Hier kun je gaan zitten in een €15.000 kostende 'sleep pod' waarbij er een schild over je heen zakt en er muziek speelt. Een enorm futuristische versie van het Deense idee van Hygge. Werk je op zo'n plek? Awesome."

In alle andere gevallen:  "Je zou ook gewoon achter je bureau kunnen slapen. In Japan en Korea zijn er duidelijke regels voor en dat werkt prima. Zelfs bij de Amerikaanse defensie kijken ze naar dit soort dingen. Natuurlijk heet het dan niet een gewoon 'dutje', bij hen is het een 'strategic recovery period', maar het effect is hetzelfde."

Volgens Pang moet er meer begrip komen voor het feit dat rusten en vrije tijd niet stelen van de baas is, een gebrek ambitie of productiviteit. "Je investeert op deze manier juist in je productiviteit."

LEES OOK: Waarom altijd druk zijn een vorm van intellectuele luiheid is