Het hing al een paar dagen in de lucht, maar vrijdag was het zover: de Amerikaanse chemiereuzen DuPont en Dow Chemical willen samen verder. Er is een Nederlands bedrijf dat daarbij extra moet opletten: vitamine- en vezelbedrijf DSM.

De Amerikaanse chemiegiganten DuPont en Dow Chemical willen hun bedrijven samenvoegen, zo maakten ze vrijdag bekend. In één klap ontstaat daarmee een moloch met een beurswaarde van 130 miljard dollar.

Maar daar blijft het niet bij. Eigenlijk willen de twee reuzen, op aandringen van activistische aandeelhouders, drie gescheiden nieuwe bedrijven vormen, met een sterkere focus. Dat zal vooral voor het Nederlandse DSM grote gevolgen hebben. Want in twee van de drie gevallen krijgt DSM er een formidabele concurrent bij.

Kijk maar mee. Onderstaande tabel laat zien hoe DuPont, Dow Chemical en DSM hun activiteiten hebben verdeeld, op basis van de jaarverslagen over 2014.

(klik voor uitvergroting)

dsm concurrenten

Zowel DuPont als Dow Chemical hebben grote landbouwdivisies (groene markeringen), waar bestrijdingsmiddelen en zaden worden geproduceerd. Verder zijn beide, net als DSM, actief met aan de ene kant voedingsingrediënten en werkzame stoffen voor persoonlijke verzorging (blauwe markeringen) en anderzijds speciale materialen zoals sterke vezels en materialen voor de auto-industrie, elektronica en bouw (oranje markeringen).

Nieuwe concurrentie voor DSM

Het idee van DuPont en Dow Chemical is om drie aparte bedrijven te vormen: één voor landbouw, één voor speciale materialen en één voor speciale producten (onder meer voeding). Onderstaande infographic laat zien wat er dan gebeurt.

(klik voor vergroting)

dow en du pont

Het resultaat is op papier indrukwekkend. Met het nieuwe landbouwbedrijf heeft DSM niet zo veel van doen. Maar op het gebied van onder meer voeding ontstaat een reus met een jaaromzet van ongeveer 13 miljard dollar, ofwel 12 miljard euro. De vergelijkbare tak van DSM zet op jaarbasis ongeveer 4,3 miljard euro om.

Bij de speciale materialen bouwen DuPont en Dow een bedrijf met een omzet van 51 miljard dollar, omgerekend 47 miljard euro. Daar staat bij de zogenoemde Performance Materials van DSM een jaaromzet van 2,5 miljard euro tegenover. Waarvan akte.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl