Het btw-tarief voor verbouwingen en renovaties van woningen gaat na 1 juli omhoog van 6 naar 21 procent.

Het kabinet had dat al besloten, maar 50PLUS probeerde alsnog een verlenging van deze tijdelijke regeling erdoor te krijgen. De Tweede Kamer stemde deze motie dinsdag echter weg met 81 tegen 65 stemmen.

Het kabinet verlaagde in 2013 de btw voor verbouwingen om de bouwsector te ondersteunen. Die had het zwaar door de economische crisis. Door het lage btw-tarief werd het voor klanten iets goedkoper om bedrijven in te schakelen, zodat veel omzet en werkgelegenheid behouden bleven.

In de sector was veel verzet tegen het einde van de regeling, omdat het herstel net weer een beetje op gang komt.

Controle Belastingdienst

De Belastingdienst gaat overigens geen extra capaciteit inzetten voor bijvoorbeeld mogelijke factuurfraude, als rekeningen voor verbouwingen eerder worden verstuurd terwijl de uitvoering ná 1 juli plaatsvindt. “We gaan er geen taskforce voor opzetten”, verklaarde de woordvoerder van de Belastingdienst in mei tegenover Z24.

“Als achteraf blijkt dat sprake is geweest van het overtreden van de regels, wordt natuurlijk wel alsnog ingegrepen”, aldus de woordvoerder. “De Belastingdienst werkt risicogericht. De grootste risico’s pakken we als eerste aan. We houden dit in de gaten, maar gaan niet met een busje door de straten rijden.”

Over de manier waarop de fiscus controleert op mogelijke btw-fraude wilde de Belastingdienst verder niets kwijt.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl