Dankzij een 1-0 overwinning op Engeland is België tegen wil en dank als eerste geëindigd in groep G.

Daardoor zijn de Rode Duivels in de zware helft van het WK-schema terecht gekomen met onder meer topfavorieten Brazilië en Frankrijk als mogelijke tegenstanders op weg naar de finale en verder ook toplanden als Argentinië en Portugal.

Ook moeten de Belgen dankzij de groepswinst veel meer gaan reizen als ze verder komen in het toernooi dan als ze tweede waren geworden in de poule.

In de basisopstelling van België stonden maar liefst negen andere spelers dan in de eerste twee gewonnen wedstrijden tegen Panama en Tunesië van start gingen. Ook Engeland verscheen met acht andere spelers aan de aftrap. Beide ploegen waren vooraf al zeker van de volgende ronde.

De eerste helft deed pijn aan de ogen, omdat het er alle schijn van had dat geen van beide ploegen wilden scoren. Ook pakten de Belgen twee gele kaarten en liepen zo een flinke achterstand op in het fairplay-klassement dat bij een gelijkspel de doorslag zou geven.

Maar Junazaj deed niet mee aan dat scenario en scoorde in de tweede helft het enige doelpunt met een prachtig gekruld schot. Engeland ondernam nauwelijks nog iets om die achterstand ongedaan te maken.

Volgens de Belgische bondscoach Roberto Martinez was het overigens altijd de bedoeling dat er van Engeland gewonnen zou worden, schrijft ANP. De Spanjaard was dan ook tevreden dat dat lukte: "We zijn door deze wedstrijd als groep weer beter geworden."

België komt in de volgende ronde uit tegen Japan en stuit bij winst op de winnaar van het duel tussen Brazilië en Mexico. De Engelsen spelen in de achtste finales tegen Colombia en treffen bij een eventuele overwinning op of Zweden of Zwitserland.

Bondscoach Martinez zei na afloop van de wedstrijd dat het duel met Japan het enige is dat nu telt: "Pas als we winnen kunnen we gaan denken aan wellicht Brazilië. Dat zien we dan wel. Speculeren heeft geen zin. Dat de 'grote' landen winnen is hier al lang geen vanzelfsprekendheid meer."