ANALYSE – Het nieuwe vlaggenschip van Samsung, de opvouwbare Galaxy Fold, heeft al na een paar dagen averij opgelopen. Zeker vier reviewers klagen dat het omgerekend bijna 1800 euro kostende toestel binnen korte tijd kapot gaat.

De dunne plastic beschermlaag die over het scherm zit, lijkt het voornaamste probleem te zijn. Volgens de recensenten kan de laag loslaten, waardoor het lijkt alsof je ‘m kunt verwijderen.

Sommigen van hen hebben dat dan ook gedaan, al is het onduidelijk of de problemen met de Fold ook daardoor komen. Ondanks dat Samsung er zelf nog niks over heeft gezegd, lijkt het verwijderen van de beschermlaag in ieder geval een rol te spelen. Voor wat het waard is: Business Insider heeft het folie niet verwijderd en de Galaxy Fold doet het vooralsnog prima bij ons.

Samsung Galaxy Fold

Foto: De volledig uitgevouwde Samsung Galaxy Fold (Hollis Johnson/Business Insider)

Het is onduidelijk in hoeverre Samsung gebruikers van de telefoon heeft gewaarschuwd om de beschermfolie niet van het scherm te halen. Sommige reviewers zeggen dat op het scherm een waarschuwing stond geprint; anderen zeggen van niet. Ook op het exemplaar van Business Insider leek geen waarschuwing te staan.

De telefoonproducent zegt de kapotte telefoons 'grondig' te zullen onderzoeken. Samsung stelt verder dat het folie onderdeel is van de 'structuur om het oppervlak van het scherm te beschermen tegen krassen'. Het folie verwijderen kan de telefoon beschadigen, zegt de fabrikant.

Dat verklaart niet direct waarom de recensie-exemplaren het begaven. Maar of het verwijderen van de beschermfolie nou wel of niet aan de problemen heeft bijgedragen en of er nou wel of niet een waarschuwing in de verpakking zat: het is idioot dat Samsung zo'n dure telefoon op de markt brengt terwijl gebruikers zo makkelijk de beschermlaag kunnen verwijderen, als ook maar de kleinste kans bestaat dat zoiets het toestel permanent beschadigt.

En al lijkt het erop dat (nog) niet alle Galaxy Folds last van uitval hebben, zelfs één falend toestel is een enorme catastrofe voor welke onderneming dan ook die een nieuwe markt betreedt. Hoeveel problemen Apple ook heeft en hoeveel schandalen en ongelukkige momenten er ook zijn geweest rondom de releases van nieuwe iPhones, het is moeilijk voor te stellen dat Samsungs grootste concurrent het toestel in deze staat überhaupt ter review had aangeboden.

De strategie van Apple

Apple krijgt - terecht en onterecht - kritiek dat het vaak pas laat nieuwe markten betreedt en dan ook nog weleens met apparaten die minder te bieden hebben dan de varianten van de concurrent. Het verweer hierbij is altijd geweest dat Apple het liever goed doet dan dat het per se de fabrikant wil zijn die als eerste met iets nieuws komt.

Hun argument wordt alleen maar sterker door dit debacle met de Samsung Galaxy Fold. Want ja, het is ook stom dat Apple de draadloze oplaadmat AirPower toch niet op de markt brengt, een jaar na de aankondiging ervan. Maar Apple heeft de AirPower tenminste niet naar reviewers opgestuurd als een product dat af is. In plaats daarvan heeft de techreus de - kortdurende - hoon om het mislukte project over zich heen laten komen. Het bespaarde ze in ieder geval de schade die het merk op de lange termijn zou oplopen als de AirPower de hooggespannen verwachtingen niet waar had gemaakt.

Apple zou ooit een opvouwbare telefoon op de markt kunnen brengen, of misschien ook niet. Dat toestel zou het fantastisch kunnen doen, of niet. Maar we kunnen er wel op vertrouwen dat Apple's eerste versie van zo'n toestel niet de kinderziekten zal hebben die de Samsung Galaxy Fold nu wél heeft.

Concessies aan kwaliteit voor snelheid

Het lijkt er echt op dat Samsung hier en daar wat shortcuts heeft genomen om als eerste grote fabrikant een opvouwbare smartphone op de markt te brengen. Bijvoorbeeld door het scherm van de Galaxy Fold van kunststof te maken. Hoogstwaarschijnlijk omdat Gorilla Glass, dé standaard in smartphoneland voor glazen schermen, voorlopig nog geen opvouwbaar scherm kan produceren.

Met andere woorden: Samsung lijkt willens en wetens voor een minder duurzame optie te hebben gekozen, om maar niet met de opvouwbare telefoon te hoeven wachten. Die het nu begeeft bij sommige mensen. Denk daaraan, als iemand weer eens kritiek levert op het tempo van Apple. Haastige spoed is zelden goed.

Lees meer over Samsung: