Sinds Apple eind 2016 de eerste generatie AirPods presenteerde, zet de audiomarkt volop in op draadloze oordopjes.

Grote tech- en audiobedrijven als Jaybird, Anker en Xiaomi hebben allemaal hun eigen versie van het concept op de markt gebracht om te kunnen concurreren met de AirPods.

Samsung presenteerde onlangs zijn Galaxy Buds die horen bij de nieuwe Galaxy S10-smartphones. En afgelopen week kwam Apple met de langverwachte tweede generatie AirPods, met onder meer een iets langere batterijduur en betere integratie met Siri.

Ik heb zowel de Galaxy Buds als de nieuwe AirPods geprobeerd. Dit zijn mijn bevindingen.


De tweede generatie AirPods die vorige week woensdag op de markt kwam, ziet er niet anders uit dan de eerste generatie. De nieuwe lichting is wel voorzien van andere toepassingen. Een daarvan is ‘Hey Siri’, waardoor je alleen je stem nodig hebt om de digitale assistent te besturen. Volgens Apple zijn de nieuwe AirPods na een oplaadbeurt goed voor vijf uur muziek luisteren of drie uur gesprekstijd. Daarmee houden ze het iets langer uit dan de eerste generatie.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Samsung Galaxy Buds zijn kleiner, maar wel iets zwaarder dan de AirPods. Zelfs met de verlengde batterijduur van de AirPods winnen de Buds het toch nog: volgens Samsung levert een oplaadbeurt vijf uur gesprekstijd op en kun je zes uur muziek luisteren.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Wat ik altijd storend heb gevonden aan de oordopjes van Apple, is de vorm en het materiaal. Het harde plastic is niet flexibel genoeg om in verschillende soorten oren te passen. Bij mij zitten ze bijvoorbeeld niet stevig, waardoor ik altijd bang ben dat ze er elk moment uit kunnen vallen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy Buds zijn uitgevoerd met een rubberen omhulsel en 'wingtips' waardoor ze beter op hun plaats blijven. In het doosje zitten ook nog twee andere setjes van de rubberen opzetstukjes en 'wingtips' zodat je de oordoppen kunt aanpassen aan jouw oren.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De AirPods van Apple en de Galaxy Buds van Samsung hebben een gemeenschappelijk voordeel: de oplaaddoosjes waarin je de oordopjes zowel kunt bewaren als opladen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De oudere AirPods moesten worden opgeladen met een Apple Lightning-kabel, terwijl de nieuwe AirPods ook draadloos kunnen worden opgeladen.

Foto: Apple

Bron: Business Insider


Ook de Galaxy Buds kunnen worden opgeladen door een USB-C-kabel in het doosje te pluggen. En de Buds kunnen draadloos worden opgeladen. Een mooi extraatje is dat je de oordopjes ook kunt opladen door het doosje op de achterkant van de Samsung Galaxy S10 te leggen, zoals hieronder te zien is.

Foto: Samsung

Bron: Business Insider


Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van oordopjes is natuurlijk de smartphone die je hebt. Apple en Samsung hebben hun oordopjes zo ontworpen dat ze het best functioneren als ze zijn gekoppeld aan hun eigen telefoons.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Zodra je het doosje van de AirPods opent, maken ze gelijk verbinding met het dichtstbijzijnde Apple-apparaat. Je hebt daarom maar één klik nodig om ze aan elkaar te koppelen. AirPods doen het ook op Android-telefoons, maar dan moet je verbinding maken via het bluetooth-menu.

Foto: Apple

Bron: Business Insider


Je kunt de instellingen van de AirPods aanpassen, zodat jij kunt bepalen hoe ze reageren op jouw 'double-tap'. Dat doe je door naar de Airpods te zoeken in het bluetooth-menu en dan op de blauwe letter 'I' te klikken.

Foto: Paige Leskin/Business Insider

Galaxy Buds koppel je ongeveer op dezelfde manier aan een Galaxy-apparaat als AirPods aan Apple-apparaten. Wanneer je het doosje openmaakt, verschijnt er een pop-up om de apparaten aan elkaar te verbinden. Bij iOS-apparaten gebeurt dit niet automatisch, maar kan je de Galaxy Buds selecteren onder het bluetooth-menu.

Foto: Samsung

Bron: CNET


Het is makkelijk om Galaxy Buds aan een Galaxy-telefoon te koppelen. Het is moeilijker om dat te doen met andere Android-telefoons omdat dit niet automatisch gebeurt. Je moet eerst zowel de app SmartThings als de Galaxy Wearable-app downloaden. Welk apparaat je ook gebruikt, Galaxy Buds zijn niet zo uitvoerig te personaliseren als Airpods.

Foto: De Galaxy Wearable app. Bron: Paige Leskin/Business Insider

Bij de oordopjes constateerde ik grote verschillen in geluidskwaliteit. Ik beluisterde bij wijze van experiment het nummer 'River' van Bishop Briggs, met zware bastonen, om de verschillende apparaten te testen. De AirPods klonken fantastisch, zeker vergeleken met de vele koptelefoons die ik de afgelopen jaren heb getest.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy Buds schieten tekort in vergelijking met de AirPods. Er is merkbaar minder bas te horen bij hetzelfde nummer. Zelfs met het volume op de hoogste stand en de 'bass boost'-instelling aan is de geluidskwaliteit een stuk slechter.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De tweede generatie AirPods zijn in het wit verkrijgbaar en kosten zo'n 179 euro. Overigens zijn de bijbehorende draadloze oplaaddoosjes ook te gebruiken voor de oudere generatie AirPods - handig als je bedenkt dat die nu een stuk goedkoper is dan de nieuwste oortelefoontjes van Apple.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Bron: Apple


De Galaxy Buds van Samsung zijn beschikbaar in drie kleuren: wit, zwart en geel. Met de een prijskaartje van 150 euro zijn ze ook iets goedkoper dan de AirPods.

Foto: Eric Risberg/AP

Lees meer over smartphones: