De grote succesverhalen uit Silicon Valley zijn niet aan een bureau of tekentafel bedacht of begonnen.

Steve Jobs ontwikkelde de eerste Apple computer samen met Steve Wozniak in een garage; Instagram-oprichter Kevin Systrom bedacht zijn briljante idee tijdens een strandwandeling met zijn vriendin en de bedenkers van AirBnB testten hun slaaparrangementen eerst uit op hun eigen appartement.

Oprichters van techreuzen hebben nog één ding gemeen: hun ideeën, die nu het leven van miljoenen mensen bepalen, kregen ze niet in stille isolatie. Ze waren altijd het gevolg van gesprekken, discussies en gedeelde ervaringen.

Factory Berlin in Görlitzer Park moet Europa’s grootste startupcampus worden

Met een ballenbak, bioscoop, restaurant, yogaruimte en designmeubilair lijkt de nieuwe startupcampus ‘Factory Berlin’ eerder op een groot clubhuis dan op een conventioneel kantoor.

De campus biedt plaats aan 10.000 leden en het is de bedoeling dat aantal eind 2018 ook daadwerkelijk te halen. Factory Berlin zou daarmee het Parijse ‘Station F’, dat plaats biedt aan 1.000 starters, ver achter zich laten.

Bekijk de foto's om een idee te krijgen van hoe creatieve extravagantie eruit ziet.


Voor 14.000 vierkante meter aan startups

Vroeger was hier de Agfa-filmfabriek gevestigd: een oud bakstenen gebouw tussen Görlitz Park en het Landwehrkanal. De Berlijnse investeerder Udo Schloemer renoveerde het terrein van 14.000 vierkante meter vorig jaar voor een miljoenenbedrag.

Sinds najaar 2017 wordt er geëxperimenteerd in Factory Berlin. Op de bovenverdiepingen van de vijf verdiepingen tellende fabriek ruikt het nog steeds naar verf, en op sommige plaatsen staan nog ladders, kabels en dekzeilen. Toch werken hier dagelijks meer dan honderd ondernemers.


De receptie

"We zijn geen kopie van Silicon Valley", aldus ondernemer en investeerder Udo Schloemer. Het idee voor de campus heeft hij van Andy Warhol die in 1962 het atelier 'The Factory' opende in een loft in New York. Daar bracht de kunstenaar musici, freaks en kunstenaars samen - een denktank voor creatieve mensen.

Wie de hal van de Berlijnse fabriek betreedt, komt terecht in een gigantische installatie zoals Warhol die had. De toegangspoort is een enorme houten constructie die doet denken aan de benen van een olifant.


De woonkamer

Op de begane grond bevindt zich de 'woonkamer' van de Fabriek. Mensen moeten zich thuis voelen. En het liefst tussen typische Berlijnse hipster café-meubelen, bomen en loungestoelen. "Alleen als ze het gevoel hebben dat ze er niet zijn om te werken, kunnen er grote dingen ontstaan", zegt Schloemer.


De verticale tuin

De groene wand aan het einde van de woonkamer bestaat uit echte planten. Wie hier zit, ruikt zelfs de geur van de natuur.


De mensen achter de Fabriek

Udo Schloemer (links) is de oprichter van Factory Berlin. De nieuwe campus in Görlitz Park is zijn tweede project, Ramin G. Far is er de directeur.

De eerste fabriek opende haar deuren in 2014 in stadsdeel Mitte. Ook Google-oprichter Eric Schmidt was toen van de partij.

De openingsceremonie van de nieuwe campus staat gepland voor april 2018 - en opnieuw in aanwezigheid van een grote naam uit Silicon Valley, al wil Schloemer nog niet onthullen zeggen wie dat zal zijn. Diezelfde maand is overigens Amazonbaas Jeff Bezos in Berlijn. Toeval?


Een atmosfeer om fijn in te netwerken

Lederen fauteuil, vintage bankstel, lichte kamers: de meubels van de fabriek zijn ontworpen ter bevordering van de connectiviteit.


Ruimte voor uitwisseling

Foto: Hannah Schwär/ Business Insider

Het gouden zitei en de leren fauteuils hadden in het Soho House evenmin misstaan. De Fabriek ziet zichzelf niet als een open kantoor, maar als clubhuis.


Het café

In Berlijn gaan de koffiehuiscultuur en startende ondernemers hand in hand. Het café bevindt zich dus direct naast de ingang op de begane grond.


De ballenbak

Daar is'ie dan: 8 meter lang, en gevuld met 34.000 plastic ballen. Het is een van de belangrijkste attracties van de Campus.


De vrijetijdskamer

Genoeg dat die plasticballetjeszwembad? Dan ga je tafeltennis of tafelvoetbal spelen in de vrijetijdskamer.

De Fabriek heeft geen vaste werkplekken, maar kent een zogeheten "Flex Desk" systeem. "Mensen zoeken elke dag een nieuwe werplek en veranderen daarmee hun perspectief. En zo worden ze automatisch gedwongen met elkaar te communiceren", aldus Schloemer.


Gerecycled meubliair

Strandstoel voor de armen? Nee, zitplaats voor de hippen!


De boomhut

Een uiltje knappen in een gele boomhut. Why not? En het valt niet eens op!


De NewSchool

Op de derde verdieping bevindt zich de NewSchool - een door de staat gesubsidieerde school voor projectmatig leren. Scholieren zorgen voor de nodige frisse wind, alus Schloemer.

Los van de NewSchool herbergt het gebouw ook de CODE Universiteit en de nieuwe digitale hub "Internet of Things" van de Duitse overheid.


Het Ondernemerslab

De campus moet de nieuwe normen definiëren voor de manier waarop startende en gevestigde bedrijven in Duitsland in de toekomst gaan samenwerken. Schloemer is ervan overtuigd dat "hij die erin slaagt de oude economie en de nieuwe economie samen te brengen, de toekomst vorm geeft."

Naast ongeveer 1.000 banen voor startende bedrijven herbergt de oude fabriek ook innovatielaboratoria van Google, Siemens, Vodafone en andere bedrijven. De jonge starters zijn bereid om risico's te nemen; en ze werken snel en innovatief. De gevestigde orde heeft volgens het Fabrieksrecept z'n sterke punten in duurzame infrastructuur.

Het is alleen niet altijd eenvoudig om gevestigde bedrijven van hun oude gewoonten af te helpen. Bedrijfslaboratoria zijn niet echt aantrekkelijk genoeg om mensen uit hun kantoor te lokken en uitwisseling aan te moedigen.


In de laboratoria

De contributie bedraagt 50 euro per maand. Maar niet iedereen wordt zomaar aangenomen: een commissie van zes beslist wie wel en wie geen lid wordt. Belangrijk is dat mensen een bijdrage willen leveren aan de gemeenschap en zich erbij willen aansluiten.

De nieuwe fabriek biedt ruimte aan 10.000 leden. Het is de bedoeling dat dit quotum eind 2018 gehaald wordt. Hiermee zou het clubhuis groter worden dan de Parijse startupcampus "Station F", waar plaats is voor 1000 starters.


De Safari lounge

De vergaderzalen in de fabriek zijn vernoemd naar Berlijnse wijken of beroemde oprichters. Deze safari lounge wordt officieel "Kreuzberg" genoemd en doet denken aan een grootstedelijke jungle.


Grote kantoorbureaus? Dass war einmal

In deze kleurrijke blokjes ontmoeten men elkaar voor vergaderingen. Puntje van aandacht voor de ontwerpers: de stopcontacten ontbreken.


Kubistisch geluk

De achterwand van deze meeting-kubus bestaat uit een white board zodat ideeën meteen opgeschreven kunnen worden.


Vergaderen als de G20

Op stand en in stijl.


Slimme Werkplek

Een slimme werkplek heeft natuurlijk geen sleutel voor deuren en lockers, maar een code.


De bioscoop

Op zolder de bioscoop met 90 zitplaatsen.


Het restaurant

Als dit restaurant klaar is, dan kunnen hier dagelijks 1500 mensen eten. Links in beeld de counter waar je afhaalmaaltijden kunt krijgen.


Stoel of wanddecoratie?

Beide. En nog praktisch ook'- ben je klaar met vergaderen, dan ruim je op en is de wanddecoratie weer terug.


De bibliotheek

De bibliotheek is de enige kamer in de fabriek waar een stilte-bord hangt.


De Theekeuken

Elke etage heeft een ruimte waar je zelf je eten kunt bereiden. En opeten.


Radicale openheid

Nee, je even terugtrekken is er niet bij. Transparantie, connectiviteit en openheid is het parool. Ook als je even je handen wilt wassen.


De garderobe

Nee, het is geen gymzaal, maar de garderobe.


Lees hier het originele artikel op Business Insider Duitsland