• VVD-prominent Henk Kamp wordt vermoedelijk de nieuwe minister van Defensie.
  • Kamp zei maandag dat Rutte nog wel acht jaar door kan gaan als premier van Nederland.
  • Op Buitenlandse Zaken volgt Ben Knapen waarschijnlijk Ank Bijleveld op.

VVD’er Henk Kamp is de beoogde minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA is dat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, melden ingewijden aan persbureau ANP.

Kamp volgt bij Defensie Ank Bijleveld (CDA) op, die vrijdag aftrad naar aanleiding van de evacuatieoperatie uit Afghanistan. De Tweede Kamer nam vorige week een motie van afkeuring tegen haar aan.

D66’er Sigrid Kaag trad een dag eerder af, ook na een motie van afkeuring over Afghanistan. Ze volgde eerder dit jaar VVD’er Stef Blok op als minister van Buitenlandse Zaken. Die schoof door naar Economische Zaken, waar minister Bas van ’t Wout was uitgevallen met een burn-out.

Kamp: Rutte kan nog 8 jaar door

De 69-jarige Kamp is een veteraan aan het Binnenhof. Hij was jaren Kamerlid en heeft verschillende ministersposten vervuld.

Defensie is geen onbekend terrein voor hem. Hij was van eind 2002 tot begin 2007 al minister van dat departement. Ook heeft hij de ministeries van Volkshuisvesting, Sociale Zaken en Economische Zaken geleid. Hij is op dit moment voorzitter van het bestuur van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

Maandag deed Kamp prikkelende uitspraken in het politieke café 'Politiek in de Pol', in zijn woonplaats Diepenheim. RTV Oost was daarbij aanwezig. Hij zei onder meer dat Rutte nog wel acht jaar door kan als premier. "Het is iemand die echt helemaal gefocust is op zijn werk, iemand die dit als de invulling van zijn leven ziet."

Ook is Kamp boos over de H.J. Schoo-lezing van Sigrid Kaag, waarin de D66-leider onlangs hard uithaalde naar Rutte – al noemde ze zijn naam niet. "Dat is totaal destructief, daar ben ik echt boos over", aldus Kamp. "Als je een kabinet moet maken, moet je geen persoonlijke strijd willen uitvechten."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt met Ben Knapen (70) ook een ervaren bestuurder. Hij was in het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun kreeg van de PVV, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Naast Europa hield hij zich in die functie ook bezig met Ontwikkelingssamenwerking.

Hij was eerder onder meer hoofdredacteur van NRC Handelsblad en werkzaam bij de Europese Investeringsbank. Hij is sinds 2019 fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer.

Lees meer over Nederlandse politici: