• Wopke Hoekstra werd in oktober 2017 minister van Financiën in het kabinet-Rutte III.
  • Voordat hij de politiek inging had Hoekstra een carrière in het bedrijfsleven bij eerst Shell en later McKinsey.
  • Hoekstra wekt volgens een peiling van EenVandaag het meeste vertrouwen van alle ministers.
  • Na een curieuze machtsstrijd wordt Hoekstra lijsttrekker voor het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021

Wopke Hoekstra trad in oktober 2017 aan in het kabinet-Rutte III en het is afhankelijk van de verkiezingen van maart volgend jaar of hij terugkeert als minister of in een andere rol.

De populaire CDA’er die bekendstaat als hard en zakelijk, besloot zich in juni tot veler verrassing niet te kandideren voor het leiderschap van zijn partij.

Van alle ministers in het kabinet-Rutte III krijgt Hoekstra het meeste vertrouwen, bleek afgelopen september uit een peiling van EenVandaag.

Zeven op de tien ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in de minister van Financiën. Veel mensen omschrijven hem als ‘kundig’ en ook wordt hij gewaardeerd om het feit dat hij taaie kost duidelijk kan overbrengen.

Afgelopen september presenteerde hij voor de derde keer het koffertje met de Rijksbegroting.

In Italië en Spanje zijn ze heel wat minder gecharmeerd van Hoekstra, vanwege de weinig empathische manier waarop hij eerder dit jaar strenge voorwaarden stelde aan coronasteun voor de zwaar getroffen Zuid-Europese landen.

Voordat Hoekstra in oktober 2017 minister werd, was hij partner bij organisatieadviesbureau McKinsey en lid van de Eerste Kamer voor het CDA. Hij noemt degelijkheid en saaiheid een deugd.

Op vrijdag 11 december werd Hoekstra, na een curieuze machtsstrijd binnen het CDA, alsnog aangewezen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Dit zijn 10 opmerkelijke momenten uit de carrière van de nu 45-jarige Wopke Hoekstra:


Hoekstra beleefde veel plezier aan zijn bijbaantjes als student, behalve aan werken in een callcenter

Foto: ANP - Callcenter in 1997 toen Hoekstra studeerde. Dit is niet het callcenter waar hij heeft gewerkt.
Foto: ANP - Callcenter in 1997 toen Hoekstra studeerde. Dit is niet het callcenter waar hij heeft gewerkt.

Wopke Hoekstra ging nadat hij zijn VWO-diploma had gehaald aan het Stedelijk Gymnasium in Utrecht studeren in Leiden. Hij deed daar Nederlands recht en later ook geschiedenis.

Hij had tijdens zijn studententijd heel wat bijbaantjes, zoals barkeeper, student-recruiter voor de disco, ijsjesverkoper en student-assistent. "De belangrijkste drijfveer was geld verdienen, maar het was ook altijd ontzettend leuk", zei hij twee jaar geleden tegen Intermediair. "Behalve werken in het callcenter, dat vond ik echt saai en weinig inspirerend."

Na een jaartje internationale politiek en Italiaans studeren in Rome begon de loopbaan van Hoekstra in het bedrijfsleven. Hij werkte een aantal jaar bij Shell alvorens in 2006 aan de slag te gaan bij organisatieadviesbureau McKinsey.


Zijn collega's bij McKinsey moesten even slikken bij de politieke ambities van Hoekstra

Foto: dragonpreneur/flickr
Foto: dragonpreneur/flickr

Wopke Hoekstra was als dertiger al partner bij het prestigieuze McKinsey. Hij kreeg toen hij in het buitenland werkte voor het adviesbureau vaak de vraag waarom het toch zo onrustig was in de Nederlandse politiek met de moord op Pim Fortuyn en het instabiele kabinet van CDA, LPF en VVD dat daarop volgde. "Bij terugkeer in Nederland wilde ik graag iets bijdragen en daarom meldde ik mij bij het CDA. Ik hecht aan rust en stabiliteit", zei hij daarover tegen Trouw.

Bij McKinsey moesten ze wel even nadenken over de politieke ambities van hun talentvolle collega, vertelde managing partner Peter de Wit tegen de krant: "Wij moeten niet in de problemen komen en het politieke orgaan waarvoor je aan de slag gaat ook niet."


Hoekstra is niet erg streetwise: hij wist niet wat een kapsalon was

Wopke Hoekstra in zijn periode als lid van de Eerste Kamer voor het CDA (2011-2017). Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Wopke Hoekstra in zijn periode als lid van de Eerste Kamer voor het CDA (2011-2017). Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Als hij in oktober 2017 minister van Financiën wordt, is zijn zakelijke reputatie gezien zijn achtergrond bij Shell en McKinsey hem al vooruit gesneld. Hoekstra speelt sindsdien een prominente rol als opperboekhouder van Nederland die geduldig taaie kost uitlegt, maar streetwise is hij niet.

Dat blijkt volgens NRC-journalist Lamyae Aharouay wel uit een bezoek van Hoekstra aan een vmbo-klas in Arnhem, waar hij niet blijkt te weten wat een kapsalon is.

Een van de vragen die Hoekstra standaard stelt tijdens bezoeken aan scholen, is waar leerlingen hun geld aan uitgeven en hoe ze kunnen besparen op hun uitgaven. Een simpele tip van de minister: eet thuis en niet buiten de deur.

Maar voor een leerling van ’t Venster in Arnhem blijkt een kapsalon moeilijk te weerstaan. Dat leidt tot een misverstand bij Hoekstra, vertelt Aharouay. Die antwoordt: "Een kapsalon? Nee, ik had het over eten."

Ook in tweede instantie weet de minister de situatie niet te redden: "Maar wat eet je dan bij de kapper?" Daarna legt de klas hem uit dat een kapsalon een gerecht is van friet bedekt met shoarma of döner, kaas en sla.

Aharouay: "Hoekstra kon zich er weinig bij voorstellen. Voor mij was dat wel een tekenend moment voor zijn opstelling op het moment dat-ie voor zo’n groep staat."


Hoekstra was hard over de witwaskwestie bij ING

Foto: ANP - Voormalig bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING en president-commissaris Hans Weijers.
Foto: ANP - Voormalig bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING en president-commissaris Hans Weijers.

Als in 2018 duidelijk wordt dat ING betalingsverkeer jarenlang niet goed in de gaten heeft gehouden en criminelen hun geld makkelijk konden witwassen, reageert Hoekstra zeer ontstemd en roept hij toenmalig president-commissarisHans Wijers op het matje.

Hij spreekt tegenover het Financieele Dagblad van een nieuwe deuk in het maatschappelijk vertrouwen in de bankensector en noemt de kwestie waar ING een recordschikking van 775 miljoen euro voor trof "buitengewoon ernstig".

Eerder dat jaar had hij ook al forse kritiek geuit op de voorgenomen loonsverhoging voor ING-topman Ralph Hamers, die uiteindelijk niet doorging vanwege alle ophef die erover was ontstaan.


Hoekstra nam tot ontsteltenis van Frankrijk een staatsbelang in Air France-KLM

Foto: ANP - Hoektra met zijn Franse collega Bruno Le Maire.
Foto: ANP - Hoektra met zijn Franse collega Bruno Le Maire.

Wopke Hoekstra nam in februari 2019 namens de Nederlandse staat een belang in Air France-KLM om een stem aan tafel te krijgen bij de luchtvaartmaatschappij. Frankrijk was volledig verrast en ook ontstemd door die actie.

"Dit is een fundamentele stap in het waarborgen van de Nederlandse belangen", zei Hoekstra over het staatsbelang. "We hebben nu een stem aan tafel. Waar nodig zal ik een actieve aandeelhouder zijn, maar geen activistische aandeelhouder."

Afgelopen voorjaar gaf de Rekenkamer Hoekstra een tik op de vingers, omdat de Tweede Kamer pas achteraf werd geïnformeerd over de aandelenaankoop en die daardoor onrechtmatig was.


Hoekstra wordt gezien als de meest betrouwbare minister van het kabinet-Rutte III

Foto: ANP/Robin Utrecht
Foto: ANP/Robin Utrecht

Uit een daags voor Prinsjesdag 2020 gepubliceerde peiling van EenVandaag blijkt dat Wopke Hoekstra van alle ministers in het kabinet-Rutte III het meeste vertrouwen weet te wekken.

Van alle ondervraagden zegt 69 procent vertrouwen te hebben in de minister van Financiën. Veel mensen omschrijven hem als 'kundig' en prijzen hem voor de duidelijke manier waarop hij taaie kost over kan brengen. Wel noemen meerdere panelleden hem 'degelijk' en 'saai'.

Hoekstra zei zelf in ooit in een interview met Trouw dat hij degelijkheid en saaiheid als deugden ziet, dus hij ervaart die kwalificaties juist positief.

Ook in 2019 was Hoekstra al de populairste minister, maar toen bleef hij nog steken op 51 procent vertrouwen.


Ondanks zijn populariteit stelde Hoekstra zich niet kandidaat voor het leiderschap van het CDA

Wopoke Hoekstra met Hugo de Jonge, die na een omstreden procedure werd gekozen tot nieuwe leider van het CDA. Foto: ANP/Bart Maat
Wopoke Hoekstra met Hugo de Jonge, die na een omstreden procedure werd gekozen tot nieuwe leider van het CDA. Foto: ANP/Bart Maat

Sinds het vertrek van Sybrand Buma eind mei 2019 uit Den Haag zat het CDA zonder officiële partijleider. Wopke Hoekstra gold vanwege zijn betrouwbare imago samen met Hugo de Jonge als favoriet om de kar te gaan trekken in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

"Veel mensen binnen en buiten het CDA hebben me het afgelopen jaar geënthousiasmeerd over het leiderschap na te denken", zei Hoekstra daarover tegen de Telegraaf.

Maar hij besloot zich ondanks zijn populariteit medio 2020 niet kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. Hij zei tegen de Telegraaf zichzelf "meer een bestuurder te vinden dan een beroepspoliticus."

"Een partijleider is iets anders dan een minister, verschillende rollen vragen andere dingen", lichtte hij toe.

Uiteindelijk werd Hugo de Jonge na een omstreden procedure verkozen tot nieuwe leider van het CDA met nipt verschil ten opzichte van tegenkandidaat Pieter Omtzigt, die Hoekstra als premierskandidaat wilde lanceren als hij lijsttrekker zou worden.


Hij wekte veel woede in Italië en Spanje vanwege zijn harde opstelling in de coronacrisis

Wopke Hoekstra komt aan op het Binnenhof voor een minsterraad in juni 2020. Foto: ANP/Bart Maat
Wopke Hoekstra komt aan op het Binnenhof voor een minsterraad in juni 2020. Foto: ANP/Bart Maat

Wopke Hoekstra werd hardvochtigheid verweten toen er aan het begin van de coronacrisis financiële noodmaatregelen nodig waren. Hij keerde zich met premier Rutte tegen een noodfonds en verzette zich fel tegen de uitgifte van eurobonds. Hij wekte vooral in Italië en Spanje extra woede door te pleiten voor een onderzoek naar de vraag waarom "bepaalde" landen weinig buffers hebben aangelegd voor slechte tijden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez was absoluut niet te spreken over de toon en inhoudelijke opstelling van Hoekstra: "Dit is een oorlog. En in een oorlog stel je geen voorwaarden aan hulp. We steken ons in schulden om levens te redden. Daaraan kun je geen voorwaarden van buiten stellen".

Italiaanse politici spraken van een gebrek aan ethiek en solidariteit en oud-premier Romano Prodi vroeg zich af aan wie Nederland dacht tulpen te gaan verkopen als de grote crisis komt.

Hoekstra toonde zich na alle kritiek schuldbewust over zijn harde opstelling: "Als je zoveel storm oogst zoals wij nu, dan heb je het kennelijk niet goed gedaan", zei Hoekstra tegen RTL Z. "We waren te weinig empathisch".

In juli 2020 ging Nederland na moeizame onderhandelingen akkoord met een coronaherstelfonds van 750 miljard euro.


Hij kondigde samen met Eric Wiebes een Nationaal Groeifonds aan

De ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes presenteren hun langverwachte investeringsfonds. Foto: ANP/Koen van Weel
De ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes presenteren hun langverwachte investeringsfonds. Foto: ANP/Koen van Weel

Begin september 2020 presenteerde Wopke Hoekstra samen met zijn VVD-collega Eric Wiebes eindelijk hun langverwachte investeringsfonds. Hoewel dat officieel het Nationaal Groeifonds heet, staat het beter bekend als het 'WopkeWiebe-fonds'.

Volgens Hoekstra wil het kabinet zich met het fonds uit de crisis investeren in plaats van bezuinigen. "Het belangrijkste criterium voor een project is dat het bijdraagt aan het verdienvermogen van Nederland in de toekomst. Het project moet invloed hebben op het inkomen van generaties hierna."

Toen Hoekstra en Wiebes het fonds in 2019 voor het eerst aankondigden was er nog sprake van dat er 100 miljard euro in zou komen, maar dat werd vanwege de onzekerheid door de coronacrisis uiteindelijk 20 miljard euro.

"Vorig jaar toen we dit fonds bedachten, dachten we aan een fonds met 100 miljard euro voor een periode van twintig tot dertig jaar", zei Hoekstra daarover. "Juist omdat we in een onzekere tijd leven nu, komen we nu niet met een fonds voor de lange, maar alleen voor de middellange termijn. Twintig miljard voor vijf jaar. Het is aan een volgend kabinet om verder naar de toekomst te kijken."

Wopke Hoekstra werd op 11 december 2020 alsnog in het zadel gehesen als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2021

Foto: ANP
Foto: ANP

Aanvankelijk gaf Hoekstra te kennen geen interesse te hebben om het CDA aan te voeren voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2020. Dus ontbrandde er een tweestrijd tussen CDA-prominenten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt.

De Jonge won de lijsttrekkersverkiezing nipt van Omtzigt, maar het bleef rommelen binnen het CDA. Op 10 december 2020 kondigde De Jonge aan bij nader inzien geen lijsttrekker te willen worden, omdat hij zich wilde concentreren op zijn taak als minister van Volksgezondheid in de coronacrisis.

Een dag later gaf Pieter Omtzigt aan dat hij vond dat Hoekstra de nieuwe aanvoerder moest worden van het CDA. En zo geschiedde. Hoekstra werd op 11 december voorgedragen door het partijbestuur als lijsttrekker. Dit keer wilde hij wel.


Lees hier meer over het Wopke Hoekstra: