Warenhuisconcern HEMA dreigt volgend jaar failliet te gaan als er geen flinke kapitaalinjectie komt van de nieuwe eigenaar, Marcel Boekhoorn. Dat schrijven analisten van het Britse Everest Research in een onderzoeksrapport.

Volgens Everest wordt de kaspositie van het bedrijf in het tweede kwartaal van 2020 “onhoudbaar krap” en is waarschijnlijk een herstructurering van schulden nodig. Tenzij Boekhoorn minimaal 100 miljoen euro in het bedrijf investeert, is de kans op faillissement “niet te verwaarlozen”, aldus de analisten.

HEMA is boos over het rapport, dat volgens het concern “een aantal kritieke tekortkomingen” vertoont. De onderneming dreigt met juridische stappen, meldt RTL Z. “Gelet op de ernst van de stellingen en de mogelijke schade die HEMA hierdoor lijdt, beraadt HEMA zich op verdere juridische stappen tegen Everest.”

Het warenhuisconcern zegt zich niet te herkennen in de cijfers, heeft het verklaard tegenover persbureau Bloomberg. Het bestuur en eigenaar Boekhoorn hebben volgens HEMA vertrouwen in de strategie om hoge schulden te verminderen, schrijft het FD.

Hoge schuldenlast

HEMA dreigt volgens Everest te bezwijken aan zijn schuldenlast van ongeveer 782 miljoen euro, ongeveer 7,5 keer het ebitda-bedrijfsresultaat. Die hoge schuld heeft het bedrijf overgehouden aan de periode onder de vorige eigenaar, de Britse private-equityfirma Lion Capital, van 2007 tot 2018.

Lees meer: Deze grafiek laat het slechte nieuws zien voor HEMA: de schuldratio loopt weer op

De analisten van Everest ramen dat HEMA zonder kapitaalinjectie van 100 tot 150 miljoen euro in 2020 te krap bij kas komt te zitten om aflossingen en rente te betalen. De kaspositie van HEMA, dat in het tweede kwartaal een nettoverlies leed van ruim 14 miljoen euro, zal volgens hen verslechteren van 62 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019 tot 18 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2020.

Everest voorspelt bovendien dat HEMA moeite zal hebben om de verwachte liquiditeitsproblemen zelf op te vangen, zoals het bedrijf deed toen het in 2015 ook in financiële moeilijkheden dreigde te raken. "We beschouwen de opties van HEMA om op eigen kracht een ommekeer te bereiken als zeer beperkt", aldus de analisten.

Verkoop bakkerijen

Een van de opties om geld op te halen is de verkoop van de bakkerijen van het concern. Die verkoop zou 50 miljoen euro moeten opbrengen. Probleem daarmee is dat het moeilijk is een koper te vinden voor de bakkerijen, waarvan de belangrijkste afnemer, HEMA, financieel in zwaar weer verkeert.

Geld lenen zal volgens Everest moeilijk worden. De belangrijkste onderdelen van het bedrijf, zoals de activiteiten in Nederland en België, zijn al in onderpand gegeven. Bestaande obligaties van HEMA zijn fors in waarde gedaald wegens de financiële positie van het concern. Nieuwe obligaties uitgeven is daarom volgens Everest geen mogelijkheid.

Tenzij eigenaar Boekhoorn 100 tot 150 miljoen euro in HEMA steekt, ligt volgens Everest een faillissement of een doorstart op de loer.

Lees meer: