Binnen de Conservatieve Partij van Theresa May woedt een loopgravenoorlog tussen voor- en tegenstanders van een harde Brexit.

Deze strijd culmineert waarschijnlijk begin oktober, als de Conservatieven voor een partijcongres bijeenkomen in Birmingham, twee weken vóór een cruciale Europese top die voor 18 oktober staat gepland.

Volgens de krant The Sun wil Boris Johnson, de officieuze leider van de felle Brexiteers, bij het partijcongres in oktober het huidige plan van premier May voor een relatief zachte Brexit hard aanvallen.

Sowieso lijken de radicale Brexiteers binnen de Conservatieve Partij niet terug te deinzen voor de zogenoemde no deal-Brexit. In dit scenario vallen de EU en het Verenigd Koninkrijk vanaf eind maart 2019 terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent dat er mogelijk daadwerkelijk wederzijds importtarieven kunnen komen.

Het betekent ook dat overeenkomsten rond landingsrechten van luchtvaartmaatschappijen, certificatie van medicijnen en bepaalde burgerrechten acuut komen te vervallen. Als daar geen oplossing voor wordt gevonden, zorgt dit op de korte termijn zeker voor chaos.

Schade van no deal-Brexit

Minstens zo belangrijk zijn de gevolgen van een no deal-Brexit op de langere termijn. Een studie van het IMF uit juli bevestigt wat de overweldigende consensus is onder economen: een no deal-Brexit, waarbij het VK en de Europese Unie terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, is het meest schadelijk scenario.

Onderstaande grafiek van databureau Statista laat zien dat het VK zelf het grootste slachtoffer is, gevolgd door EU-landen waar de handelsbanden het sterkst mee zijn: Ierland, Nederland en Denemarken.

De in de grafiek genoemde cijfers betreffen de geschatte krimp van het nationaal inkomen op de lange termijn (tot 2030) als het gevolg van een no deal-Brexit.

Voor het VK zelf gaat het om een verlies van bijna 4 procent. Op basis van de cijfers van 2017 gaat het dan omgerekend om een welvaartsverlies van zo’n 88 miljard euro; voor Nederland gaat het op basis van het nationaal inkomen in 2017 om een bedrag van ruim 8 miljard euro.

(klik voor uitvergroting)

Intussen lijken sommige Brexiteers het vooruitzicht van de no deal-Brexit ook te beschouwen als een mooie kans om speculatieve winst te behalen.

Goud als ‘verzekering’ tegen harde Brexit

Brexiteer Steve Baker werkt namens een groep van pro-Brexit Conservatieven volgens de krant The Times aan een rapport waarin de voordelen van een no deal-Brexit uiteen worden gezet.

Uit registers van het Britse parlement blijkt dat Baker aandeelhouder is van beleggingsfirma Glint Pay, die reclame maakt voor het kopen van fysiek goud als ‘financiële verzekering‘ tegen de economische gevolgen van een harde Brexit.

Baker heeft 70.000 pond geïnvesteerd in Glint Pay en maakte op zijn twitteraccount afgelopen maand ook expliciet reclame voor dit bedrijf.

Steve Baker Glint

Foto: Twitter/@SteveBakerHW