Internetberoemdheid Grumpy Cat heeft reden tot lachen. De altijd boos kijkende poes heeft 710.000 dollar (593.000 euro) gewonnen in een rechtszaak.

Grumpy Cat Limited, een bedrijf dat is opgericht door Tabatha Bundesen, kreeg dat bedrag toegewezen nadat een koffiebedrijf de contractvoorwaarden schond voor het gebruik van de kat op zijn producten.

Grenade Beverage uit Californië betaalde 150.000 dollar (121.000 euro) om één Grumpy-drankje op de markt te brengen, maar kwam vervolgens ook met een tweede, schrijft The Washington Post.

Ze hadden toestemming om de “Grumpy Cat Grumppuccino” te verkopen, maar brachten daarna ook “Grumpy Cat Roasted Coffee” op de markt.

Dit zijn de marketingfoto’s van beide producten:

Een rechtbank in Santa Ana in Californië veroordeelde de eigenaren van Grenade, vader en zoon Nick en Paul Sandford, tot het betalen van een schadevergoeding omdat zij het copyright hebben geschonden met het extra product.

Grumpy Cat Limited zei in de aanklacht uit 2015: “Ironisch genoeg hebben de gedaagden Grumpy Cat, die vaak met een knipoog wordt gebruikt, met hun gedrag reden gegeven om grumpy (chagrijnig) te zijn.”

grumpy cat owner Tabatha Bundesen Grumpy Cat en haar bazin Tabatha Bundesen in Washington in september 2016. Larry French/Getty Images

Grumpy Cat — echte naam Tardar Sauce — werd in 2012 beroemd toen foto’s van haar beruchte driegende blik viraal gingen en leidden tot duizenden memes zoals deze:

Ze werd zo populair dat haar bazin Bundesen ontslag nam als serveerster en het bedrijf Grumpy Cat Limited oprichtte.

Hoewel de omzet- en winstcijfers onbekend zijn, was het bedrijf al binnen een jaar een miljoen dollar waard, meldde New York Magazine.

Sindsdien dook het gezicht van Grumpy Cat overal op, zoals op T-shirts, mokken, telefoonhoesjes, in advertenties voor kattenvoerbedrijf Friskies, en werd ze onsterfelijk als wassen beeld in Madame Tussauds in grote steden als Londen, San Francisco en Washington DC.

Zelfs voormalig president Barack Obama weet wie ze is. Tijdens een conferentie van de Democratische Partij in 2015 zei hij over de Republikeinen: “Ze zijn heel somber. Ze zijn net als Grumpy Cat.”