Google heeft op de eerste dag van zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O twee gloednieuwe smartphones gepresenteerd: de Pixel 3a en de Pixel 3a XL.

De nieuwe toestellen lijken heel erg op de Pixel 3 op één cruciaal aspect na: de prijs.

De Pixel 3a is al vanaf 399 dollar te koop en de Pixel 3a XL vanaf 479 dollar. En dat terwijl de Pixel 3 in de VS 800 dollar betaald moet worden. De smartphones gaan in Duitsland 399 en 479 euro kosten.

En het belangrijkste: op de prijs na zit er niet zo heel veel verschil tussen de standaard Pixel-apparaten en de nieuwe 3a-modellen.

De nieuwe toestellen komen in drie verschillende kleuren en twee van de drie modellen hebben een erg opvallende powerknop:

Wat zijn behalve de prijs dan de verschillen tussen de Pixel 3 en de 3a-modellen?

Allereerst het scherm. In het basismodel van de Pixel 3a is die met 5,6 inch iets groter dan die van de Pixel 3. Bij de Pixel 3a XL is het scherm juist wat kleiner dat die van de Pixel 3 XL: 6 inch om 6,3 inch.

De Pixel 3a en de Pixel 3a XL beschikken verder over de Snapdragon 670-chipset, terwijl de Pixel 3 en Pixel 3 XL de krachtigere Snapdragon 845 aan boord hebben.

Een ander belangrijk verschil: de aansluiting voor de koptelefoon. Zowel de Pixel 3a als de Pixel 3a XL hebben aan de bovenkant een aansluiting voor koptelefoons, terwijl die bij de Pixel 3-modellen ontbrak.

De camera's van de nieuwe modellen zijn vrijwel identiek aan die van de Pixel 3-toestellen. Die aan de achterkant is een 12,2 megapixel-camera en die aan de voorkant heeft 8 megapixels.

En dan nog een enorm verschil dat gelijk ook voor een belangrijk deel de grote verschillen in prijs verklaart: het materiaal.

Google IO 2019
Foto: Google

De Pixel 3-modellen zijn gemaakt van aluminium en de nieuwe 3a-modellen van polycarbonaat, hard plastic. Dat betekent helaas ook geen draadloos opladen.

Maar al met al wijken de nieuwe toestellen dus helemaal niet zo veel af van de Pixel 3, terwijl ze wel aanzienlijk goedkoper zijn.

Lees meer over de laatste smartphones: