Het Chinese Huawei heeft twee nieuwe telefoons gepresenteerd: de P30 en de grotere en duurdere P30 Pro.

Hoewel beide smartphones voortborduren op hun voorgangers heeft de P30 Pro een in het oog springende toepassing: een trillend scherm dat het geluid van een telefoongesprek direct je oor in leidt.

Huawei heeft het speakertje dat normaal gesproken boven aan je telefoon zit vervangen door het nieuwe systeem dat geluid doorgeeft via het scherm.

Tijdens een persconferentie afgelopen week zei marketingmanager Peter Gauden van Huawei dat het met het trillende scherm vrijwel onmogelijk wordt om gesprekken af te luisteren.

“Het geluid is veel meer privé”, zegt Gauden. “Het idee is te voorkomen dat andere mensen je gesprek kunnen horen. Met het geluid dat wordt gecreëerd door trillingen kan dat niet meer.” Volgens Gauden wordt de geluidskwaliteit steeds beter naarmate je dichter bij het scherm komt.

Aan de onderkant van de P30 Pro zit nog steeds een hoofdspeaker voor muziek en je kan ook altijd handsfree bellen met bluetooth-oortjes of in speakermodus, zegt Gauden.

Hij wilde niet tot in detail uitleggen hoe het systeem met het trillende scherm precies werkt, maar wilde wel kwijt dat magnetisme de basis vormt. Ook wil hij niet antwoorden op de vraag van Business Insider of de technologie in eigen huis is ontwikkeld of is uitbesteed aan een derde partij.

"Dit is de eerste keer dat magnetisme wordt gebruikt", stelt hij. "We praten niet tot in detail over het ontwerp en het ontwikkelen van onze features. Dus ook niet of we hebben gekozen voor en derde partij. Maar wat er nu voorligt, is een heel nieuw systeem en de eerste keer dat er op deze manier gebruik wordt gemaakt van magnetisme."

De goedkopere P30 heeft geen trillend scherm.

De P30 Pro heeft vier camera's aan de achterkant en een vingerafdrukscanner onder het scherm

Bij de P30 Pro is ook het camerasysteem sterk verbeterd.

De nieuwe telefoon heeft vier camera's, waaronder eentje met een 40-megapixel 'SuperSpectrum'-lens. Volgens Huawei is de lichtopbrengst veel hoger dan die van gewone camera-sensoren.

De tweede lens is een 20-megapixel groothoeklens en de derde een 8-megapixel telelens die vijf keer in kan zoomen ten opzichte van de primaire camera. De laatste lens zit naast het rijtje van de drie andere en is een time-of-flight-sensor die diepte kan meten.

Net als bij eerdere telefoons uit de P-serie is de cameratechnologie voor de P30 en de P30 Pro ontwikkeld samen met Leica.

De P30 Pro is uitgerust met een OLED-scherm van 6,47 inch en de P30 is iets kleiner met een scherm van 6,1 inch.

Er zit een smal randje rond de beide schermen en een notch voor de camera aan de voorkant. Beide modellen hebben een vingerafdrukscanner onder het scherm.

De Huawei P30 Pro is in Nederland verkrijgbaar vanaf 999 euro met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte en de Huawei P30 vanaf 749 euro met 6 GB RAM en eveneens 128 GB opslagruimte. Beide modellen zijn vanaf 26 maart te koop.

Lees meer over smartphones: