Voor iedereen die bij softwarebedrijf GitLab een managementpositie wil, heeft CEO Sytse Sijbrandij een belangrijke leestip: High Output Management van voormalig Intel-topman Andy Grove. De eerste druk stamt al uit 1983, maar volgens Sijbrandij zijn de lessen tijdloos.

In het boek beschrijft Grove de door hem ontwikkelde OKR-methode, een manier om meetbare doelen te formuleren op de werkvloer. Je formuleert een doelstelling (objective) en koppelt daar een of meerdere meetbare resultaten aan (key results). Intel, Google, LinkedIn, Twitter, Uber en dus ook GitLab zijn er groot mee geworden.

“Het boek is in Nederland iets minder bekend, omdat het wat ouder is. Maar het is waanzinnig”, zegt Sijbrandij, die aangeeft dat de managementlessen van Grove breder zijn dan alleen het sturen op resultaten.

Wanneer moet je bijvoorbeeld iemand helpen bij zijn werkzaamheden? “Dat hangt af van hoe ervaren iemand is in zijn of haar rol, staat in het boek uitgelegd”, aldus Sijbrandij. “Als iemand net begint, dan moet je wat directiever zijn. Naarmate ze meer ervaring krijgen, word je steeds meer een coach en begeleider.”

GitLab heeft geen kantoor

Sijbrandij heeft gebouwd aan een unieke bedrijfscultuur bij GitLab, dat een opensourceplatform levert waarmee programmeurs samen kunnen werken in dezelfde omgeving. De ongeveer duizend werknemers werken allemaal op afstand en communiceren via videobellen en chatten. Alles binnen het bedrijf is gedocumenteerd in een handboek van inmiddels meer dan 3.000 pagina’s.

Lees meer: Hoe Sytse Sijbrandij van GitLab een miljardenbedrijf maakte

Geen kantoor scheelt in de kosten en er zijn meer voordelen. “Je kunt beter talent aantrekken op meer plekken in de wereld”, zei Sijbrandij eerder tegen Business Insider. “En die mensen kunnen vaak veel zelfstandiger werken. Wij noemen dat manager of one.”

Hoe pik je die mensen eruit tijdens een sollicitatie? Daar heeft Sijbrandij nog geen goede, specifieke vragen voor gevonden. Een indicatie zijn de behaalde resultaten in het verleden. Een constant hoge output is een sterke aanwijzing dat iemand zelf zijn of haar werk kan plannen.

De resultaten zijn ook een belangrijke graadmeter voor managers binnen GitLab om iemands functioneren te beoordelen. “Als mensen veel gedaan krijgen, dan zijn ze waarschijnlijk goed. Is dat niet zo, dan is het misschien tijd om wat meer ondersteuning te bieden”, aldus Sijbrandij.

Daarbij kunnen de inzichten uit High Output Management helpen. “Het is onze nummer 1-tip voor iedereen die een managementpositie binnen GitLab wil”, zegt Sijbrandij. “Het boek is nog niet verplicht, maar misschien moeten we dat wel gaan doen.”

Lees meer over de favoriete boeken van ondernemers: