• Door de uitbraak van de coronapandemie werken meer mensen thuis dan ooit.
  • Maar niet iedereen is even geschikt voor thuiswerken.
  • Met GitLab, een bedrijf zonder kantoor, bespreken we welke eigenschappen een must zijn bij thuiswerken.

In de coronapandemie heeft thuiswerken noodgedwongen een vlucht genomen. Misschien past dit uitstekend bij je, of juist helemaal niet. Want voor thuiswerken moet je geschikt zijn, weten ze bij GitLab, een bedrijf waar werken op afstand de norm is. 

GitLab is een bedrijf dat het mogelijk maakt voor programmeurs om in een DevOps-platform gezamenlijk in dezelfde omgeving te bouwen aan mobiele apps of computerprogramma’s. Het is in 2012 mede-opgericht door de Nederlander Sid Sijbrandij die nu CEO is.

Lees meer: Hoe Sytse Sijbrandij van GitLab een miljardenbedrijf maakte

GitLab heeft sinds de oprichting korte tijd een kantoor gehad, maar al snel bleek dat medewerkers daar niet zo vaak kwamen. GitLab heeft nu geen kantoor meer. Al het personeel werkt vanuit huis of een werkplek elders. Inmiddels gaat het om 1.300 werknemers in 69 landen die op afstand werken.

Toen Roos Takken, People Business Partner bij GitLab, anderhalf jaar geleden bij het bedrijf begon, was thuiswerken uiteraard nog niet zo wijdverbreid als nu in de pandemie. “Werken bij een bedrijf zonder kantoor was een bewuste keuze”, vertelt ze.

“Ik wilde een baan die helemaal remote zou zijn. Ik heb bij verschillende organisaties gewerkt, zowel volledig op kantoor als op kantoor afgewisseld met thuiswerken. Wat ik lastig vond aan dit hybridemodel is dat communicatie plaatsvindt op verschillende plekken. En ik merkte dat ik een kantoor niet per se nodig had om effectief te kunnen werken.”

Haar vrienden en ouders vonden wat vreemd dat ze nooit iemand van het bedrijf in levenden lijve zou zien. “Zelf dacht ik dat het gebrek aan informeel contact dat je op kantoor hebt, het lastigste aspect zou zijn. Korte gesprekken als je elkaar tegenkomt, samen een kop koffie doen. Maar het is mij meegevallen. Ik merk dat ik bewust tijd spendeer aan informele interactie", aldus Takken.

GitLab stimuleert dat ook met meetings die je kan bijwonen en verlaten wanneer je wilt. "Er zijn bijvoorbeeld geplande koffiechats met collega’s waarin je niet over werk praat, maar bijvoorbeeld over gezamenlijke hobby’s. Dit zorgt ervoor dat je veel meer intentie hebt in informele gesprekken.”

Voel je niet schuldig

Als je op afstand werkt ontstaat een gesprek over koetjes en kalfjes minder snel toevallig, je moet dit opzoeken en zelf in gang zetten.

Wellicht dat een schuldgevoel opduikt als je bewust een kletspraatje begint tijdens je werk. Dat is niet nodig, zegt Takken. “Informeel contact hoort erbij en het is niet iets om je schuldig over te voelen. Bij ons zijn deze sociale momenten daarom bewust georganiseerd en vastgelegd in ons handboek.”

Aangezien Takken bewust heeft gekozen voor een bedrijf waar op afstand werken de norm is, achtte zij zichzelf daar ook geschikt voor. Voor GitLab is het van belang dat je een manager of one bent. Met andere woorden: je bent je eigen leider die daadkrachtig is en doelen en prioriteiten kan stellen.

“Ben je een starter, kun je zelf goed je tijd indelen, ben je volhardend en kun je goed samenwerken? Dat is wat een manager of one is”, licht Takken toe.

Wees je eigen leider

“Ik weet van mezelf dat ik een zelfstarter ben. Ik ben wel van de deadlines en alles op tijd. Manager of one zijn lukt me dus wel, maar het is wel iets waar je continu moeite voor moet doen. Het is niet dat er vanzelf veel naar je toekomt of dat iemand iets zegt waar je motivatie uit kan halen. Veel moet vanuit jezelf komen. Remote werken geeft veel flexibiliteit maar je moet jezelf wel kunnen motiveren naar de resultaten toe. En er is niemand die dagelijks een takenlijst voor je opstelt, dat is iets waar ik zelf continu mee bezig ben.”

GitLab focust ook op asynchroon werken. Als Takken ‘s middags aan een bepaalde taak begint, kan het zijn dat haar collega met wie ze samenwerkt die ‘s avonds oppakt. “Er zijn wel sessies waarin we samen nadenken, maar daarna gaat het al snel over in een taakverdeling.” 

Communiceer helder en volledig

Een ander belangrijk aspect bij thuiswerken is communicatie. Dat gebeurt veelal in tekst en daarmee mis je de informatie die gezichtsuitdrukkingen, gebaren en de context van kantoor geeft.

Bij GitLab heb je aan een half woord niet genoeg. Daarom worden meetings opgenomen en werkgerelateerde afspraken vastgelegd in een ‘issue’ op Gitlab.com, zodat iedereen van alle informatie op de hoogte is.  

GitLab spoort werknemers ook aan de nodige complimenten en opbouwende kritiek te geven en te bedanken via het #thanks Slack-kanaal.

Door gesprekken en afspraken publiek te maken en te delen, wordt voorkomen dat informatie verschillend wordt geïnterpreteerd en een eigen leven gaat leiden. Daarnaast is een omgeving waarin iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie volgens GitLab ook inclusiever. Maar je moet het dus niet erg vinden om veel te documenteren en hier tijd in te steken. 

In een uitgebreide recruitmentprocedure probeert GitLab te achterhalen of kandidaten geschikt zijn voor thuiswerken. “We gebruiken de STAR-methode waarin we naar voorbeelden vragen over iemands gedrag. Er zijn verschillende soorten interviews voor diverse functies, maar de competenties voor remote working worden altijd meegenomen”, zegt Takken. 

“We kunnen bijvoorbeeld vragen hoe iemand een project van A tot Z volbracht heeft. Hoe heb je het aangepakt, wat was de feedback en het resultaat?”

Takken realiseert zich dat de competenties voor werken op afstand ook op kantoor van belang zijn. "Bij thuiswerken is het belangrijker dat je je uren kan managen dan als je op kantoor werkt. Maar ook daar moet je deadlines halen en gemotiveerd zijn. Die competenties zijn bij remote working nog essentiëler. Er is immers minder ruimte om mensen 'fysiek' bij de hand te nemen."

[activecampaign form=20]

Lees meer over thuiswerken: