Staalreus ThyssenKrupp zet een streep door de beoogde fusie met de Europese activiteiten van Tata Steel. De staalbedrijven kwamen tot die conclusie na gesprekken met de Europese Commissie. Daaruit kwam naar voren dat er nog de nodige concessies moesten worden gedaan om bezwaren weg te nemen. Dat was voor de bedrijven een stap te ver.

Er gingen al langer geluiden rond over het mislukken van de fusie tussen de Europese activiteiten van Tata Steel, waartoe ook de fabrieken in IJmuiden behoren, en ThyssenKrupp. Het fusiebedrijf zou volgens Brussel een te groot marktaandeel krijgen. De bedrijven beloofden onderdelen te verkopen, maar dat was voor de Europese Commissie onvoldoende om akkoord te geven. Met het doen van nog meer handreikingen verdampten ook de beoogde economische voordelen van het samensmelten van activiteiten.

Nu plan B in werking treedt, betekent dit voor ThyssenKrupp dat er ook een streep gaat door de beoogde opsplitsing van bedrijfsactiviteiten. De liftdivisie van ThyssenKrupp krijgt in de nieuwe opzet nu naar verwachting een aparte beursnotering.

Tata wil doorgroeien

Onder druk van aandeelhouders werd in september nog een strategie uit de doeken gedaan om twee ThyssenKrupp-divisies te creëren. Onder de divisie Industrials zouden de lifttak, de auto-onderdelendivisie en de technische installatie-eenheid vallen. Bij Materials zou de handel in materialen en de scheepsbouw worden ondergebracht.

Tata Steel benadrukte onlangs nog het belang van een succesvolle samensmelting van de divisies. De aandacht van het Indiase bedrijf zou na de Europese deal, volledig naar de thuismarkt kunnen gaan. In India wil Tata verder groeien, onder meer door capaciteitsuitbreiding en overnames. Het niet doorgaan van de fusie zal groei in India belemmeren.

Beleggers in Tata Steel schrokken al van eerdere berichtgeving over het schrappen van de fusieplannen. Het aandeel van de staalreus raakte op de beurs in India ruim 6 procent aan beurswaarde kwijt. ThyssenKrupp noteerde in Frankfurt vrijdag rond het middaguur bijna 14 procent hoger.

IJmuiden niet geraakt door afblazen fusie

Het schrappen van de fusie van de Europese staalactiviteiten van ThyssenKrupp en Tata Steel is teleurstellend, maar vormt geen gevaar voor de Nederlandse activiteiten van Tata Steel in IJmuiden. Dat laat Frits van Wieringen, voorzitter van de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland, weten in een reactie.

"Na al die tijd onderhandelen is het natuurlijk teleurstellend dat het plan niet doorgaat, maar de gevolgen voor Nederland zijn nul. We blijven in IJmuiden gewoon staal maken en zijn een winstgevende onderneming'', aldus de voorman van de personeelsvertegenwoordiging.

Het is volgens Van Wieringen nu wachten op de uitleg van de top van het moederbedrijf, het Indiase Tata Steel. "Ze zullen denk ik nog geen plan B of plan C hebben.''

Vakbond FNV verwacht ook geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij Tata Steel in Nederland. Op de lange termijn zaten er wel voordelen aan de samenvoeging, denkt bestuurder Aad in 't Veld. "Daarom is het jammer als de fusie niet doorgaat. Maar Tata IJmuiden blijft gewoon doordraaien.''

Lees meer over Tata Steel: