De fusie tussen de Europese afdelingen van de staalgiganten ThyssenKrupp en Tata Steel is rond. Vrijdagochtend stemde de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland (het voormalige Hoogovens) al in met de samensmelting. Daarmee was het laatste grote obstakel genomen voor de fusie genomen, zegt voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad.

De or stelde voorwaarden aan onder meer de financiële positie van de Nederlandse activiteiten. Een dag eerder gingen de Duitse bonden die betrokken zijn bij ThyssenKrupp al akkoord met de deal. Eerder gaven de bonden in Nederland al hun fiat.

Bij de ondernemingsraden, werknemers en vakbonden bij ThyssenKrupp en Tata in IJmuiden waren aanvankelijk grote zorgen over de deal, vooral vanwege banenverlies. De bedrijven verwachten dat er 400 miljoen tot 600 miljoen euro aan kostenbesparingen te behalen vallen door het schrappen van 4000 arbeidsplaatsen.

In Nederland heeft Tata een principeakkoord bereikt met de bonden over de fusie, nadat duidelijk werd dat hier er hoogstens vierhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Er zijn toezeggingen gedaan dat er geen gedwongen ontslagen volgen.

Groter belang voor ThyssenKrupp

Aanvankelijk zou het fusiebedrijf gelijk verdeeld worden, maar volgens mediaberichten heeft ThyssenKrupp op het laatste moment een belang van 55 procent bedongen. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan kritiek van investeerders en vakbonden. Die wilden een groter deel van de taart nadat de winsten bij Tata Steel in Europa de laatste tijd onder druk kwamen.

Eerder werd al bekend dat het hoofdkantoor van het fusiebedrijf in Amsterdam komt. De naam is nog niet bekendgemaakt. De joint venture wordt na ArcelorMittal het op één na grootste staalbedrijf van Europa gemeten naar staalproductie.