Het racecircuit in Zandvoort heeft van Formula One Management Limited, de eigenaar van Formule 1, een aanbod gekregen om al in 2020 een race te organiseren. Dat bevestigt Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort aan De Telegraaf.

Bernhard: “Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix. Met Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is.”

De organisatiekosten voor het evenement zouden naar schatting 30 tot 40 miljoen euro bedragen. Volgens Bernhard van Oranje is Zandvoort nog op zoek naar 20 miljoen euro aan financiering om de grand prix mogelijk te maken. Hij hoopt op steun uit het bedrijfsleven. “We moeten een sluitende businesscase hebben”, laat hij via zijn woordvoerder aan persbureau ANP weten.

Als Zandvoort aan de financiële eisen kan voldoen, zullen Max Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker vijf seizoenen racen. “Ze hebben haast, er staat druk op”, aldus de woordvoerder. “We hopen dat bedrijven zich willen inzetten om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort mogelijk te maken.”

F1-race kan Nederland 57 miljoen euro opleveren

Een haalbaarheidsonderzoek toonde vorig jaar al aan dat de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort een reële mogelijkheid is. Wel is een eenmalige investering van 10 miljoen euro vereist om het circuit aan alle eisen te laten voldoen. Zo moet de pitstraat aangepast worden en zal de baan op sommige punten gemoderniseerd moeten worden.

Vorige maand zei racedirecteur Charlie Whiting van de internationale autosportfederatie FIA al dat Circuit Zandvoort maar enkele kleine ingrepen hoeft uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een grand prix in de Formule 1. “Er is een mooi recht stuk en de historische elementen kunnen goed behouden blijven.”

Bernhard van Oranje hoopt dat de politiek en het bedrijfsleven meewerken. “Want wat zou er mooier zijn dan Max te zien schitteren op ‘zijn’ thuiscircuit?”, zei de prins bijna een jaar geleden, toen de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek naar buiten kwamen.

Lees ook op Business Insider

Daaruit bleek ook dat Nederland minimaal 57 miljoen euro kan verdienen aan een Formule 1-race in Zandvoort.

Kabinet zal F1-plan goed bekijken

Minister Bruno Bruins van Sport zegt in ieder geval goed te zullen kijken naar een plan van Zandvoort om een F1-race te houden. Het gaat dan niet alleen om financiële steun, maar ook om vergunningen en andere zaken.

Voor uitzonderlijke sportevenementen is elk jaar in totaal 10 miljoen euro subsidie beschikbaar, maximaal 2,5 miljoen per gebeurtenis. Het gaat hier om niet-jaarlijkse evenementen, zoals eindtoernooien of de start van de Tour de France.

Bijzonder grote gebeurtenissen, zoals een Europees kampioenschap voetbal, kunnen een hogere bijdrage krijgen. Dat wordt apart bekeken. Ook voor een bijdrage aan de F1 is het aan de politiek om knopen door te hakken.

Laatste F1-race op Zandvoort in 1985

Tussen 1952 en 1985 streek de Formule bijna ieder jaar neer op Zandvoort. Niki Lauda was 33 jaar geleden de laatste winnaar. De Oostenrijker had op het podium gezelschap van Alain Prost en Ayrton Senna.

Assen aast ook op de Formule 1

Naast Zandvoort aast ook het TT Circuit in Assen op een Formule 1-race. Dat heeft alles te maken met de populariteit van Max Verstappen. In Drenthe wordt eveneens hard gewerkt aan het realiseren van de plannen. Een stichting heeft al onderhandeld met het management van de Formule 1.

Racedirecteur Whiting heeft eerder dit jaar het circuit in Drenthe bezocht en daar ook een positief oordeel over gegeven. Volgens De Telegraaf is uiteindelijk gekozen voor Zandvoort vanwege de historische waarde die dat circuit voor de koningsklasse van de autosport heeft gehad.

De stichting die de Formule 1 naar Assen wil halen, geeft de moed echter niet op. Voorzitter Jos Vaessen las vrijdagochtend vol verbazing dat het management van de Formule 1 het circuit van Zandvoort de voorkeur zou geven boven Assen voor de organisatie van de Grote Prijs van Nederland.

“We hebben meteen contact gezocht met Londen om dit te verifiëren, want wij weten nergens van. Voor zo ver wij weten, zijn wij ook nog steeds een serieuze kandidaat”, aldus Vaessen.

Het TT Circuit van Assen voldoet aan vrijwel alle eisen voor de Formule 1. Voor de benodigde ‘fee’ van 20 miljoen euro heeft de stichting van Vaessen al afspraken gemaakt met investeerders. “Wij hebben de financiering rond. Het grootste probleem is een plek op de kalender krijgen. Het is geweldig als de Formule 1 naar Nederland komt en ik zal Zandvoort feliciteren als zij het mogen doen, maar wij zijn er ook klaar voor.”

LEES OOK: De razendsnelle opmars van Max Verstappen – hoe de zoon van twee oud-coureurs een ster in de Formule 1 werd