Migratie, inkomensbeleid en het klimaat. Dat waren de grootste struikelblokken voor CDA, VVD, D66 en GroenLinks om tot een kabinet te komen, zo bleek maandagavond.

Maar hoe nu verder? Aan de rechterkant van het politieke spectrum staan onder meer Geert Wilders’ PVV en Thierry Baudets Forum voor Democratie te trappelen. Aan de andere kant wordt de ChristenUnie als meest logische partij genoemd om te gaan praten met het ‘motorblok’ van CDA, VVD en D66.

Lucas Benschop van de site 1848.nl heeft een handig overzicht gemaakt van 5 opties die nu aan bod kunnen komen. Business Insider voegt er zelf ook nog eentje aan toe

1) VVD, CDA, D66, ChristenUnie

De meeste logische optie om te onderzoeken, al staat D66 niet te trappelen. Benschop: “De partij zal immers weinig politiek succes kunnen claimen op de thema’s waar het zich de laatste jaren zo op profileerde, zoals legalisering van softdrugs en een verruiming van de euthanasiewetgeving. De ChristenUnie heeft in de campagne al aangegeven van dat laatste een breekpunt te maken.”

2) VVD, CDA, D66, PvdA.

Probleem hier is vooral de PvdA zelf. Die likt nog zijn wonden na de enorme verkiezingsnederlaag. Benschop: “Vermoedelijk komt deze optie in serieuze vorm pas in uiterste nood op tafel. Asscher heeft zelf aangegeven dat hij nog liever ziet dat VVD, CDA en D66 een minderheidsoptie onderzoeken.”

3) Minderheidscoalitie VVD, CDA, D66.

Het grote probleem van deze optie. Je moet met wisselende meerderheden werken om beleid te maken. Aan de andere kant is Mark Rutte de afgelopen jaren een meester gebleken in het vinden van meerderheden. Benschop: "Gezien de zeer beperkte opties om op een andere manier aan een regering te komen is het niet ondenkbaar dat men uiteindelijk toch op deze constructie uitkomt."

4) Een linkse route met CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP

Kan in theorie, maar is lastig voor het CDA. Benschop: "Zeker het CDA, die binnen deze constructie de premier zou mogen leveren, is dit een politiek onaantrekkelijke optie als centrumrechtse partij in een links blok."

5) Wederom VVD, CDA, D66, GroenLinks.

Benschop: "De vier partijen houden er rekening mee dat deze optie ooit weer terug zal komen in deze formatie. Vandaar dat de onderhandelaars gisteren niet gingen zwartepieten."

6)VVD, CDA, PVV en 50-Plus

Hoewel Mark Rutte heeft bezworen niet te gaan regeren met de PVV, valt niet volledig uit te sluiten dat een coalitie op rechts op zeker moment aan bod komt. De PVV heeft winst geboekt bij de verkiezingen en is de tweede partij van Nederland. Migratie is een thema waar VVD, CDA en PVV elkaar zouden kunnen vinden.

Probleem van deze optie is uiteraard: wie gelooft Mark Rutte nog als hij de PVV alsnog omarmt? Of Rutte moet zelf een stap opzij doen om deze coalitie mogelijk te maken.

LEES OOK: De opkomst van Mark Rutte: hoe de protegé van Ivo Opstelten nu zijn derde kabinet mag vormen