ANALYSE – De VVD is er zó zeker van dat de partij niet met Geert Wilders gaat regeren, dat er nu al drie partijprominenten naar voren zijn geschoven om dat luidkeels te verkondigen.

Eerst Halbe Zijlstra (inhoudelijk is de kans nul), toen de premier zelf (de kans is 0,0), en afgelopen weekend volgde VVD-minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, die in Buitenhof nogmaals duidelijk maakte dat de liberalen een tweede experiment met de PVV absoluut niet zien zitten.

De boodschap is duidelijk.

VVD richt zich op afvallige PVV-stemmer

Rutte zei eerder al dat hij de partij uitsluit, maar niet de PVV-kiezer. Nu de premier duidelijk heeft gemaakt dat stemmen op Wilders geen zin heeft (niemand wil met de man regeren), probeert hij de PVV-kiezer – ietwat doorzichtig – duidelijk te maken dat zij of hij beter op de VVD kan stemmen: dan heb je wel invloed.

Een opzichte poging doet Rutte in het maandag verschenen interview in het AD. Daarin zegt de VVD-lijsttrekker wederom dat mensen die het hier niet bevalt, beter terug kunnen gaan naar hun eigen land:

“Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!''

Eerdere uitspraken van die aard (“Pleurt op!” in Zomergasten) zorgden nog voor de nodige kritiek.

CDA-leider Buma vindt dat soort uitspraken niet passen bij een premier, D66-fractievoorzitter Pechtold waakt voor een “vloedgolf van onverdraagzaamheid”, en volgens GroenLinks-voorman Klaver duwt Rutte mensen zo weg uit de samenleving.

Met Ruttes uitspraken in het AD maakt de premier duidelijk dat hij zich weinig aantrekt van de kritiek. Ook al zal Rutte zeer waarschijnlijk na de verkiezingen moeten gaan samenwerken met alle bovengenoemde partijen.

Maar de kiezers van CDA, GroenLinks en D66 gaan de VVD niet aan een verkiezingsoverwinning helpen. De PVV-stemmers - als we de peilingen moeten geloven virtueel nog altijd de grootste partij - kunnen dat wel.

Die tactiek is ook andere politici opgevallen. PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de VVD vorige week al "PVV-light". Als dat Henk en Ingrid binnenhaalt,  lijkt het Rutte weinig uit te maken.

LEES OOK: De PvdA heeft eindelijk door dat de echte ‘arbeider’ tegenwoordig op de PVV stemt