Nog een paar weken te gaan en dan staat het nieuw jaar voor de deur. Hoog tijd om nog snel te kijken of er dingen zijn die je voor het einde van het jaar nog kunt doen om minder belasting te betalen. Business Insider maakt een serie van 3 artikelen over fiscale eindejaartips 2022. Daarin behandelden we achtereenvolgens:

Bekijk deze artikelen voor een uitgebreid overzicht van de fiscale eindejaartips. Ben je druk bezet, lees dan hieronder de beknopte selectie van 7 tips zijn die je absoluut niet mag missen.

Een van de dingen om om te letten is dat de Belastingdienst bij het bepalen van de waarde van je vermogen in box 3 naar de situatie op 1 januari kijkt: de zogeheten peildatum. Het kan dus lonen om op dat moment net wat minder geld op een spaar- of beleggingsrekeningen te hebben staan. Daarbij kun je denken aan de enkele van de volgende zaken om dat voor elkaar te krijgen

1) Los extra af op je hypotheek

Een slimme manier om je vermogen te drukken, is door extra af te lossen op je hypotheek; bij voorkeur op het aflossingsvrije gedeelte. Dit levert per saldo meer op dan wanneer je je geld laat verpieteren op een spaarrekening met een rente van minder dan 1 procent voor vrij opneembare rekeningen.

2) Koop auto, laptop of tv voor de jaarwisseling

Heb je plannen voor grote aankopen, zoals een nieuwe auto, tv of grote eettafel, dan kan het verstandig zijn om nog voor de jaarwisseling in actie te komen, zodat je spaartegoed een stuk lager wordt. Elke euro is immers meegenomen.

3) Doe een belastingvrije schenking

Een andere beproefde methode om je vermogen te drukken is een belastingvrije schenking. Hiermee val je dubbel in de prijzen: je bent minder vermogensbelasting verschuldigd én je erfgenamen betalen na jouw overlijden minder erfbelasting.

Ouders mogen aan hun kind dit jaar 5.677 euro belastingvrij schenken. Voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 2.274 euro.

4) Huis kopen of verkopen? Let op de timing

Sta je op het punt je huis te verkopen of een huis te kopen? Denk dan goed na over het moment van de overdracht.

Verkoop je je huis waarschijnlijk met een overwaarde en vloeit de opbrengst niet nog voor de jaarwisseling naar een nieuwe eigen woning, dan kan het verstandig zijn om de overdracht over de jaarwisseling heen te tillen. Anders moet je het geld dat op je bankrekening staat opgeven als vermogen in box 3 en dat loopt waarschijnlijk behoorlijk in de papieren.

Koop je een huis met (deels) eigen geld, dan kan het juist slim zijn om de overdracht nog voor 1 januari te laten plaatsvinden, omdat je dan je vermogen in box 3 drukt.

5) Starter op de huizenmarkt? Misschien nog even wachten...

Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen van maximaal 400.000 euro. Die grens gaat in 2023 omhoog naar 440.000 euro.

Val jij in deze doelgroep en kun je je een huis van net iets meer dan vier ton permitteren, dan kan het slim zijn om pas op woningjacht te gaan na de jaarwisseling. Je hebt dan meer woningen om uit te kiezen om van het belastingvoordeel gebruik te maken.

6) Maak nog snel gebruik van de jubelton

Dan nog een tip over de zogeheten ‘jubelton’: de schenkingsvrijstelling van 106.671 euro voor de aankoop of verbouwing van een huis, bedoeld voor huizenkopers en -bezitters tussen de 18 en 40 jaar.

Wil je van die regeling profiteren, wacht dan niet te lang. In 2023 gaat de vrijstelling omlaag naar 28.947 euro en een jaar later wordt deze volledig afgeschaft.

7) Lease een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te leasen, dan kan het verstandig zijn om dat nog dit jaar te doen. De bijtellingspercentages voor het privé-gebruik van een zakelijke auto blijven gelijk, maar voor elektrische auto’s gaat het drempelbedrag voor het verlaagde tarief omlaag, waardoor je met een auto die duurder is dan 30.000 een hoger bedrag bij je inkomen moet optellen dan nu. Je valt al snel in deze categorie, want de prijzen van leaseauto's zijn dit jaar fors verhoogd.

LEES OOK: Dit zijn 17 energieslurpers in huis: zo kan je stroom besparen om onder de 2.900 kWh te blijven in 2023