In 2023 wordt het een sport om met je jaarverbruik van stroom onder de 2.900 kWh te blijven. Als dat lukt, betaal je voor stroom volgend jaar maximaal 0,40 euro per kWh.

Voor het verbruik boven het limiet van 2.900 kWh betaal je de marktprijs van je energieleverancier. En de kans is groot dat die fors hoger ligt dan de 40 cent van het prijsplafond.

Het kan dus geen kwaad om na te gaan of je één of meer stroomslurpers in huis hebt. Als je daarop bespaart in het verbruik, kan dat al gauw honderden euro’s per jaar schelen.

Energieleverancier Vattenfall heeft in de app voor klanten een lijstje gemaakt met apparaten en activiteiten die veel stroom eisen en de kosten op jaarbasis. We hebben het jaarverbruik per apparaat of activiteit gecheckt op basis van gegevens van Milieu Centraal en andere bronnen. Vervolgens is gerekend met het tarief van 0,40 euro per kWh dat voor het prijsplafond geldt in 2023. Dan komt daar het volgende uit naar voren.

Kijk hier voor de gebruikte bronnen voor het gegeven verbruik: zwembad, jacuzzi, terrarium, kokendwaterkraan, sauna, game pc, zonnebank, computer (pc), aquarium, waterbed, airco, wasdroger, vijverpomp, terrasverwarmer, infraroodsauna, Amerikaanse koelkast, tv met plasmascherm

Het lijstje met stroomslurpers levert een paar interessante inzichten op. Zo wordt duidelijk dat huishoudens met een jacuzzi, zwembad en/of fervente gamers alleen al hierdoor snel in de buurt komen van de volumegrens van het prijsplafond van 2.900 kWh.

Verder lopen liefhebbers van vissen (aquarium) en reptielen (terrarium) ook het risico dat ze hiermee al een aardig deel van het 'stroomquotum' onder het prijsplafond opsouperen.

Op een wat bescheidener schermformaat tv-kijken, als alternatief voor het plasmascherm, kan ook flink uitmaken. En de was ouderwets op een rek laten drogen in plaats van de wasdroger te gebruiken scheelt eveneens in het stroomverbruik.

LEES OOK: Het wordt weer kouder komende week: 2 klassieke bespaartips voor gas die honderden euro’s kunnen schelen – plus 4 andere dingen die je kunt doen