• Nog een paar weken en dan starten we met 2023. Wat kun je nog doen om het jaar fiscaal gezien zo gunstig mogelijk af te sluiten?
  • Ondernemers kunnen onder meer kijken naar het vervroegen van geplande investeringen of de aanschaf van een elektrische auto van de zaak.
  • Business Insider bespreekt in het derde deel van een serie over fiscale eindejaarstips 10 manieren voor ondernemers om geld te besparen.
  • Lees ook: Dit zijn 7 manieren om op de valreep op de vermogensbelasting in box 3 te besparen

Over drie weken kunnen we 2023 inluiden. Door slim te schuiven met geld, kun je in 2022 op de valreep verrassend veel geld besparen. In een drieluik van Business Insider over fiscale eindejaarstips vind je handige tips hoe je dit kunt doen.

In het eerste deel kwam je vermogen in box 3 aan bod. In deel twee zoomden we in op aftrekposten waarmee je je belastbare inkomen in box 1 kunt verlagen. Het laatste deel staat in het teken van de ondernemer.

Voor veel ondernemers was 2022 wederom een pittig jaar, door het staartje van de coronapandemie, personeelstekorten en de fors opgelopen inflatie. Maar je kunt wel het geluk een beetje jouw kant op krijgen door slim te schuiven met geld.

1. Doe geplande investeringen nú

Investeringen in bedrijfsmiddelen vormen voor ondernemers een interessante aftrekpost. De meest bekende aftrekpost is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), bedoeld voor ondernemers die kleine tot middelgrote investeringen doen, zoals computerapparatuur, duur gereedschap en machines.

Heb je dit jaar bij elkaar opgeteld tussen de 2.401 euro en 332.994 euro geïnvesteerd in je eigen bedrijf, dan kun je een deel van dit bedrag als aftrekpost opvoeren. Zit je nog onder die drempel van 2.401 euro, kijk dan of je wat investeringen naar voren kunt halen, zodat je er alsnog boven komt.

Let wel op: alleen bedrijfsmiddelen die meer dan 450 euro kosten, komen hiervoor in aanmerking. Maak je gebruik van de zogeheten milieu-investeringsaftrek (MIA, voor innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen) en de energie-investeringsaftrek, dan geldt een ondergrens van 2.500 euro per bedrijfsmiddel.

Ook moet je je realiseren dat sommige investeringen van aftrek zijn uitgesloten. Welke dat zijn kun je lezen op de website van de Belastingdienst. Kijk hier even na voordat je bedrijfsmiddelen bestelt.

2. … of stel ze juist uit

Als je tegen de maximumgrens van 332.994 euro zit, is het juist verstandig om geplande investeringen over de jaarwisseling heen te tillen, zodat deze alsnog aftrekbaar zijn.

Let op: een afbetaling volstaat ook

Om over 2022 gebruik te kunnen maken van de investeringsaftrek, moet je het bedrijfsmiddel dit jaar wel in gebruik hebben genomen. Is dit niet het geval, dan mag je alleen het bedrag dat je hebt aan betaald aftrekken. Anders schuift de aftrek door naar het volgende jaar.

Heb je het bedrijfsmiddel pas volgend jaar nodig, dan kun je alvast een deel afbetalen, om toch een deel van de kosten te kunnen aftrekken. Pas wel op: je loopt een risico als de leverancier failliet gaat. Zeker met een dreigende recessie is dat wel een aspect om rekening mee te houden.

3. Knip investeringen in stukken

De investeringsaftrek is geen vast bedrag. Er geldt een stelsel met drie schijven, waarbij de aftrek trapsgewijs omlaag gaat naarmate het investeringsbedrag stijgt. De aftrek is het hoogst als je investeringen bij elkaar opgeteld tussen de 2.401 euro en 59.939 euro uitkomen. De tarieven voor 2022 vind je op deze pagina van de Belastingdienst.

Gelet op dit systeem kan het de moeite lonen om investeringen in stukken te knippen. Stel je wil in totaal 80.000 euro investeren, verdeeld over verschillende bedrijfsmiddelen. Kies je ervoor om alle investeringen nog dit jaar te doen, dan mag je 16.784 euro aftrekken.

Til je echter de helft van de investeringen over de jaarwisseling heen, dan mag je dit jaar 11.200 euro aftrekken (28 procent over 40.000 euro) en volgend jaar hetzelfde bedrag: in totaal dus 22.400 euro. Dat levert 5.616 euro belastingvoordeel op. Door je investeringen slim te plannen, kun je dus veel geld besparen.

Met een investering druk je ook je winst en inkomen

Extra investeren kan ook slim zijn om je winst of inkomen te verlagen; zeker als je in een hogere belastingschijf valt of daar dicht tegenaan zit.

Neem de vennootschapsbelasting. Deze heeft twee schijven, waarbij voor 2022 de volgende schijfgrenzen en tarieven gelden:

  • een laag tarief van 15 procent over de winst tot en met 395.000 euro en
  • een hoog tarief van 25,8 procent voor de winst daarboven.

Dreig je in het hogere tarief terecht te komen of zit je daar al in, dan is het slim om je belastbare winst te drukken door investeringen naar voren te halen.

Dezelfde systematiek geldt voor de IB-ondernemers inkomstenbelasting in box 1. Als je belastbare inkomen hoger is dan 69.398 euro en je dus in de hoogste tariefschijf valt, loont het de moeite om te kijken of je versneld wat bedrijfsmiddelen kunt aanschaffen.

4. Maak je personeel blij met een kerstpakket, cadeaubon of... een nieuwe bureaustoel

Als werkgever betaal je belasting over het salaris van je personeel. Daarnaast is er ruimte om aan je medewerkers belastingvrij iets extra's te geven. Dit is de zogeheten vrije ruimte binnen de werkkostenregeling.

De vrije ruimte over 2022 bedraagt 1,7 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom van alle werknemers samen.

Concreet betekent dit dat je 6.800 euro onbelast mag schenken aan je medewerkers. Voor het bedrag boven 400.000 euro geldt het percentage van 1,18 procent.

Zit je nog niet aan die limiet, dan kun je van deze verruiming gebruik maken door onbelast een kerstpakket of cadeaubon aan je personeel te geven. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je mag het geld bijvoorbeeld ook besteden aan een ergonomische bureaustoel voor een arbovriendelijke thuiswerkplek of aan een abonnement op de sportschool.

Mooi meegenomen is ook dat je de btw over het kerstpakket mag aftrekken. Voorwaarde is wel dat het cadeau niet duurder is dan 227 euro (exclusief btw) per ontvanger. Zit de prijs daarboven, dan is de btw helaas niet aftrekbaar.

5. Lease een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te leasen, dan kan het verstandig zijn om dat nog dit jaar te doen. De bijtellingspercentages voor het privé-gebruik van een zakelijke auto blijven gelijk, maar voor elektrische auto’s gaat het drempelbedrag voor het verlaagde tarief omlaag, waardoor je met een auto die duurder is dan 30.000 een hoger bedrag bij je inkomen moet optellen dan nu. Je valt al snel in deze categorie, want de prijzen van leaseauto's zijn dit jaar fors verhoogd.

Lees ook: Leasebedrijven schroeven prijzen fors op – zakelijke rijder moet rekenen op hoger kosten voor leaseauto

Dit jaar geldt een verlaagde bijtelling voor privé-gebruik van 16 procent voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 35.000 euro. Neem je een duurdere auto, dan geldt over elke euro hierboven een bijtelling van 22 procent. Zoals gezegd gaat die grens in 2023 omlaag naar 30.000 euro.

Om je een idee te geven van de consequenties, een korte rekensom.

Als je dit jaar een auto koopt ter waarde van 45.000 euro, dan geldt hierover in 2022 een bijtelling van 7.800 euro per jaar:

  • 16 procent over 35.000 euro = 5.600 euro
  • 22 procent over 10.000 euro = 2.200 euro.

Schaf je deze auto in 2023 aan, dan bedraagt de bijtelling 8.100 euro per jaar:

  • 16 procent over 30.000 euro = 4.800 euro
  • 22 procent over 15.000 euro = 3.300 euro

Val je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting (met een tarief van 49,50 procent), dan scheelt het je dus netto 148,50 euro per jaar als je de elektrische auto nog in 2022 aanschaft. Omdat de tarieven voor de bijtelling 60 maanden gelden, komt dat neer op een totaal belastingvoordeel van 742,50 euro. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

6. Doe een lijfrente- of bankspaarstorting

Wie te weinig pensioen heeft opgebouwd, mag fiscaal vriendelijk sparen of beleggen om dat tekort (jaarruimte geheten) weg te werken. Je bouwt dan een potje op als aanvulling op de AOW en een eventueel werkgeverspensioen.

Wil je hiervan gebruik maken, dan moet je geld op een lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering storten. Wil je dit doen, wacht dan niet te lang. Het bedrag moet uiterlijk op 31 december op de rekening staan als je het nog wil aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2022. Let wel goed op de voorwaarden.

De jaar- en reserveringsruimte worden in 2023 overigens verhoogd, waardoor je straks grotere bedragen opzij mag zetten met fiscaal voordeel.

... of maak nog één keer gebruik van de oudedagsreserve

Dit jaar is het laatste jaar dat je gebruik mag maken van de oudedagsreserve. Dit is een constructie waarbij je elk jaar een deel van de winst uit je bedrijf apart mag zetten voor je oude dag, zonder dat je daar op dat moment belasting over bent verschuldigd. Maar het kabinet trekt daar de stekker uit.

Lees ook: De oudedagsreserve voor ondernemers wordt afgeschaft: 10 vragen over wat dit betekent – en hoe je slim pensioen kunt opbouwen

7. Schuif slim met je facturen in december

Voor btw-plichtige werkzaamheden die je in december hebt verricht heb je voor de inkomstenbelasting nog tot 15 januari de tijd om een factuur te versturen. Je mag dus kiezen of je deze facturen nog dit kalenderjaar de deur uit doet of over de jaarwisseling heen tilt, en daar kun je je voordeel mee doen.

Het kan slim zijn om je facturen pas in januari te versturen. Je weet dan zeker dat het geld niet al op 1 januari op je rekening staat, zodat je er geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.

Ook voor de omzetbelasting kan het gunstig zijn om nog even te wachten met het versturen van je rekeningen naar klanten. Dien je deze voor 1 januari in, dan moet je deze meenemen in je kwartaal- of maandaangifte en de btw die je in rekening brengt voorschieten. Maar verstuur je de nota's pas begin januari, dan worden ze pas meegenomen in je volgende aangifte. Op dat moment heb je het geld waarschijnlijk allang ontvangen en hoef je niets voor te schieten. Dat levert een liquiditeitsvoordeel op.

Je facturen nog verder uitstellen, mag niet. Je bent wettelijk verplicht om facturen versturen uiterlijk de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarop je je producten of diensten hebt geleverd.

Let wel op. Voor de aangifte van de inkomstenbelasting moet je uitgaan van de datum waarop je de werkzaamheden hebt verricht. Verstuur je in januari 2023 een factuur voor werkzaamheden die je in december 2022 hebt verricht, dan moet je deze factuur meenemen in je aangifte over 2022 en niet 2023.

Dit zijn namelijk de regels:

  • Omzet die dit jaar is gemaakt en gefactureerd en pas in januari 2023 wordt betaald, boek je in 2022, omdat je de werkzaamheden dat jaar hebt verricht. Dit geldt ook voor de btw-aangifte.
  • Omzet voor werkzaamheden die je dit jaar hebt gedaan, maar pas in 2023 factureert, boek je in 2022. Alleen de btw boek je pas in 2023, omdat hiervoor de factuurdatum leidend is.

8. Werk je administratie alvast bij

Om het jaar goed te kunnen afsluiten en straks geen bonnen door elkaar te halen, is het verstandig om nu alvast alle bonnen en in- en verkoopfacturen te verzamelen en overzichtelijk in één map te stoppen.

Maak meteen een overzicht van de facturen die nog moeten worden betaald en rekeningen die je zelf nog moet voldoen. Voor inkoopfacturen is de factuurdatum leidend en niet de betaaldatum.

Heb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar meegaan, houd dan de afschrijvingen goed bij, want je moet de kosten uitsmeren over meerdere jaren.

Deel alle rekeningen die je in 2022 hebt moeten betalen overzichtelijk in:
• bonnen van kosten die je volledig kunt aftrekken kosten die gedeeltelijk aftrekbaar zijn (zoals belkosten)
• kosten die je moet afschrijven
• kosten die niet aftrekbaar zijn (zoals een boete van de Belastingdienst, verkeersboetes en bedrijfskleding zonder logo).

Rijd je in een auto van de zaak, check dan of je rittenadministratie op orde is. Maak je gebruik van de ondernemersaftrek, controleer dan of je de gewerkte uren goed hebt bijgehouden. Wacht je daarmee, dan wordt het erg lastig om dat nog te achterhalen.

9. Verhoog je tarieven

Met het oog op de torenhoge inflatie is het verstandig om ook je tarieven voor 2023 nog eens even onder de loep te nemen en waar nodig te verhogen. Anders daalt je koopkracht komend jaar.

Lees ook: Zo onderhandel je als zzp’er over je uurtarief: bepaal vooraf de bodemprijs en denk na over wisselgeld

Sowieso is dit een goed moment om te kijken of je huidige tarieven nog passend zijn en of je hier mee rond kunt komen. Je hebt dan nog tijd om je klanten in te lichten.

10. Pas je voorlopige aanslag waar nodig aan

Met het einde van het jaar in zicht is dit ook een goed moment om je voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting voor 2022 te bekijken en waar nodig aan te passen, om nare verrassingen achteraf te voorkomen.

Hier heb je nog wel even de tijd voor. Pas als je dit na 1 mei doet, loop je het risico dat je belastingrente moet betalen.

Lees meer fiscale eindejaarstips: