De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft tonnen aan contant geld aangetroffen in de woning van de op non-actief geplaatste topman Frits van Eerd van supermarktketen Jumbo. Dat gebeurde tijdens de inval die de Fiod in september uitvoerde. Dit bevestigen bronnen tegenover het Financieele Dagblad.

Van Eerd is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en btw-fraude in de autohandel. Het bezit van grote sommen losgeld, zonder dat dit nodig is om bedrijfstechnische redenen, wordt door de Fiod als belangrijke indicator van witwassen gezien. Het geld werd direct bij de huiszoeking in beslag genomen, aldus het FD.

Waarom Van Eerd het geld in bezit had, is vooralsnog onduidelijk. Tegenover het FD willen zijn advocaat en het OM geen toelichting geven. Onduidelijk is of Van Eerd tijdens zijn verhoor een geldige reden gaf voor het bezit van de contanten.

De hoofdverdachte in de zaak waar Van Eerd bij betrokken is, is Theo E. Hij is voormalig motorcrosser en is al meerdere malen veroordeeld voor witwassen. Ook is bekend dat hij auto’s leverde aan de Amsterdamse onderwereld.

Van Eerd deed persoonlijk zaken met E., zelfs nadat Jumbo sponsorgeld aan het motorcrossteam van E. weigerde over te maken toen naar boven kwam dat hij een verdachte in een witwaszaak was, zo meldde het FD eerder. Van Eerd en E. beklonken samen sponsorcontracten in de auto- en motorsport, deze worden ook in het onderzoek meegenomen.

Naar aanleiding van de inval en het lopende onderzoek, trad Van Eerd terug als topman van supermarktketen Jumbo.

LEES OOK: Commissaris Ton van Veen tijdelijk topman van supermarktketen Jumbo, na terugtreden Frits van Eerd