Supermarktketen Jumbo weigerde in 2014 al een factuur van ruim 60.000 euro te betalen aan autohandelaar Theo E., de hoofdverdachte in het lopende witwasonderzoek. Daarin is ook de tijdelijk teruggetreden Jumbo-topman Frits van Eerd verdachte. Desondanks bleef Van Eerd privé zaken met hem doen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad, dat rechtbankdocumenten in handen heeft.

De factuur had betrekking op een sponsordeal tussen Jumbo en het motorcrossteam van E. Jumbo weigerde de factuur aanvankelijk te betalen omdat E. een verdachte was in een strafzaak. Later heeft de supermarktketen het bedrag alsnog overgemaakt, omdat E. zich aan zijn verplichtingen uit het contract had gehouden.

Niet lang daarna is het motorcrossteam van E. opgeheven. Daarmee eindigde ook de sponsordeal.

Zowel E. als Van Eerd zijn momenteel verdachte in een omvangrijk witwasonderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD. Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel.

De vraag is nu: waarom deed Van Eerd nog zaken met E., terwijl bij Jumbo de alarmbellen al afgingen? Ook voor 2014 had E. geen vlekkeloze staat van dienst, zo schrijft het FD.

LEES HIER het hele stuk van het FD: Jumbo had in 2014 al twijfels over gearresteerde autohandelaar