Het kabinet heeft besloten dat evenementen als festivals vanaf 30 juni door mogen gaan. Vanaf juli geldt dat ook voor meerdaagse evenementen.

Bezoekers hoeven geen mondkapje op en 1,5 meter afstand houden is niet nodig.

Wel is een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag vereist.

Het tussentijds testen op meerdaagse festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole die in augustus gepland staan, is een “logistieke uitdaging”.

Vanaf 30 juni zijn evenementen als festivals toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers. Ook hoeven mensen geen mondkapje op en geen 1,5 meter afstand te houden.

Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers vanaf 13 jaar moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Ook bewijs van een recent doorgemaakte coronabesmetting biedt toegang.

Het demissionaire kabinet heeft dat vrijdag besloten en baseert zich op de resultaten van de Field Lab-evenementen die de afgelopen maanden zijn georganiseerd.

“Zij concludeerden onder meer dat alle type evenementen veilig kunnen plaatsvinden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een coronatest vooraf en van gecontroleerde in- en uitstroom van bezoekers.” De coronatest die toegang biedt, mag maximaal 40 uur oud zijn.

Het gaat niet alleen gelden voor evenementen maar ook bij andere sectoren, zoals culturele instellingen, beurzen of professionele sportwedstrijden, de horeca en andere geplaceerde of ongeplaceerd (afgesloten) evenementen.

Zelftest medewerkers

Medewerkers krijgen het dringende advies om een zelftest af te nemen. Ook wordt deelnemers en medewerkers geadviseerd om zich achteraf te laten testen bij de GGD als zij (lichte) klachten hebben.

Ook wil het kabinet straks meer mensen in een ruimte of zaal toelaten, als er geen sprake is van toegangstesten en nog wel 1,5 meter afstand nodig is. Nu geldt daarvoor een maximum van honderd personen. Dat mag straks een volle bezetting zijn, voor zover 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Voor zogeheten doorstroomlocaties en evenementen zoals kermissen, blijft maximaal toegestaan: één persoon op de 10 vierkante meter oppervlakte.

Volgende week besluit het kabinet waarschijnlijk of de vierde stap in het openingsplan op 30 juni ingaat, of sommige onderdelen mogelijk iets eerder.

De evenementen en locaties vallen onder deze fase en gaan niet eerder in. De voorwaarden zijn nu al vastgesteld zodat organisatoren en instanties die de vergunning moeten verlenen, zich alvast kunnen voorbereiden.

Tot 28 juli mogen de evenementen maximaal 24 uur duren, en geldt er een maximumaantal bezoekers van 25.000 per dag. Daarna kunnen er weer meerdaagse evenementen met overnachting, zoals muziekfestivals, worden georganiseerd.

Dan vervalt ook het maximumaantal bezoekers. "Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen", aldus het ministerie.

Festivalbranche is opgelucht

De festivalbranche heeft opgelucht gereageerd op het besluit van het kabinet om evenementen vanaf 30 juni weer toe te staan zonder grote beperkingen.

Het tussentijds testen bij meerdaagse evenementen wordt nog wel "een logistieke uitdaging", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), tegen het ANP.

"We zijn al bijna een jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Het voelt bijna onwerkelijk dat het zover is", reageert Schans op het kabinetsbesluit. "We zijn heel blij en dankbaar dat de overheid mee heeft gedacht en nauw betrokken was bij de Fieldlab-evenementen. Die uitkomsten hebben bijgedragen aan dit besluit."

Over de plicht om te testen zegt hij: "Wij zijn geen voorstanders van verplicht testen, maar voorlopig is dat niet anders. Dat is iets tijdelijks. En we begrijpen dat het publiek dat ervoor over heeft."

Tussentijds testen

Vooral het tussentijds testen op meerdaagse evenementen heeft nogal wat voeten in aarde.

"Bij een meerdaags evenement als Lowlands betekent het dat bezoekers zich daar moeten laten testen. Dat geldt voor een paar duizend mensen", kijkt Schans alvast vooruit. "Er zal dan een aparte faciliteit ingericht moeten worden, vermoed ik. Maar daar vinden ze wel een oplossing op."

Of er festivals zijn die in problemen komen omdat ze tot eind juli maar 25.000 mensen mogen ontvangen, weet Schans niet. Lowlands is pas in augustus en Down The Rabbit Hole is van juli naar 27 tot en met 29 augustus verplaatst.

LEES OOK: Overheid garandeert kosten van evenementen vanaf 1 juli: daarvoor is €385 miljoen gereserveerd