In een spoedvergadering heeft de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag besloten om de komende tijd gericht obligaties van zuidelijke eurolanden te gaan opkopen. Zo hoopt de centrale bank de onrust op de obligatiemarkten aan te pakken en te voorkomen dat de rentes op staatspapier van zuidelijke eurolanden te sterk oplopen.

De vergadering van woensdag werd belegd, omdat de renteverschillen tussen de noordelijke en zuidelijke landen binnen de eurozone sinds de reguliere beleidsvergadering van afgelopen week flink zijn opgelopen.

Die snelle stijging is een reactie op het rentebesluit van de ECB van vorige week. Toen werd aangekondigd dat de centrale bank in juli voor het eerst sinds 2011 zijn eigen rentetarieven weer wil verhogen om de hoge inflatie te beteugelen.

Beleggers leken er niet van overtuigd dat deze nieuwe koers van de ECB recht doet aan onderlinge verschillen binnen de groep met eurolanden. Dat het duurder gaat worden om geld te lenen, kan in landen in Zuid-Europa immers makkelijker voor financiële problemen zorgen.

De oplossing waar de ECB nu mee komt betreft geen nieuwe steunregeling, maar een "flexibele" inzet van aflossingen uit een eerder opkoopprogramma die de ECB toch nog tot zeker eind 2024 wilde herbeleggen.

De beleidsmakers hebben verder gezegd dat er snel een nieuw instrument ontworpen moet worden om fragmentatie binnen het eurogebied tegen te gaan.

De situatie op de obligatiemarkten van de afgelopen tijd riep herinneringen op aan de eurocrisis van jaren terug. Toen liepen de rendementen op staatsobligaties van de zuidelijke eurolanden eveneens hard op en dreigde Griekenland zelfs failliet te gaan, omdat het zijn schulden niet meer zelfstandig leek te kunnen financieren.

LEES OOK: ECB gaat rente met kwartje verhogen in juli om inflatie te beteugelen – mogelijk sterkere renteverhoging in september