Steeds meer bedrijven gebruiken sociale netwerken om nieuwe werknemers te vinden. Maar hoe waardevol zijn Hyves, Facebook en LinkedIn nu echt?

Als je Guido Nieuwkamp moet geloven, worden sociale netwerken dé toekomstige vacaturebanken. Recruiters en H&R managers kunnen straks niet meer om Facebook, Hyves, Myspace en vooral LinkedIn heen als ze nieuwe mensen zoeken.

Nieuwkamp zette twee maanden geleden zijn bedrijf SocialReferral op. Het idee is simpel, maar doeltreffend: werkgevers kunnen via een softwaresysteem sociale netwerken van hun personeel inzetten om een geschikte kandidaat te vinden.

Potentie onbenut

Nieuwkamp: “Het viel mij op dat recruiters en managers heel weinig gebruik maken van de netwerken van werknemers. terwijl daar juist een enorme potentie aan mogelijke kandidaten zitten.”

Nieuwkamp verzon een softwaretool, waarbij zijn bedrijf als een intermediair gericht kan zoeken in de netwerken van hun werknemers. Die werknemers moeten wel bereid zijn hun Twitter, Facebook en LinkedIn open te stellen zodat SocialReferral een match kan maken. Werknemer krijgen vervolgens een mailtje binnen met het vrijblijvende verzoek deze personen voor te dragen aan hun werkgever.

"Werknemers moeten altijd zelf kunnen beslissen of ze een vriend of vriendin willen voorstellen", zegt Nieuwkamp. "Maar door SocialReferral komen ze tenminste op het idee. Het aantrekkelijke aan deze wervingsmethode is bovendien dat werknemers veel beter kunnen inschatten of de bedrijfscultuur en de functie passen bij hun vriend of kennis. Je krijgt een betere, meer doordachte match."

Nieuwkamp is niet de enige die inzet op sociale netwerken als wervings- en selectiemiddel. Andere bedrijven als Mr Work en Tangram maken ook gebruik van Hyves en LinkedIn om sollicitanten te zoeken. Klaas Waslander van Tangram: "Er is heel veel vraag vanuit het bedrijfsleven om meer te doen met online netwerken. Met onze applicaties kunnen mensen solliciteren met een LinkedIn-profiel, en kunnen bedrijven in één keer vacatures verspreiden over Hyves, LinkedIn en Facebook."

Een procent van vacatures gevuld via sociale netwerken

Maar hoe belangrijk zijn al deze sociale netwerken voor de arbeidsmarkt? Nog niet zo belangrijk, stelt Geert-Jan Waasdorp, directeur van onderzoeksbureau Intelligent Group. "Van alle vacatures wordt nog geen procent gevuld via sociale netwerken."

Waasdorp constateert dat verreweg de meeste werkzoekenden vacatures vinden via sites als Google en Monsterboard. "Twitter is volstrekt onbelangrijk als wervingsinstrument, Hyves is veel te persoonlijk, en van LinkedIn weet nog bijna niemand hoe je dat succesvol kunt gebruiken."

LinkedIn heeft meeste potentie

Toch kunnen netwerken in de toekomst heel belangrijk worden, volgens Waasdorp. "In Amerika wordt Facebook meer gebruikt dan Google om mensen te vinden, dus in Nederland kan Facebook ook interessant worden voor werving en selectie. Maar dan moet Facebook wel een oplossing vinden voor de privacy-issues waarover mensen zich zorgen maken."

Over vijf jaar verwacht Waasdorp dat LinkedIn in de top vijf meest gebruikte sites voor werkzoekenden staat. "Nu zit daar maar een kleine groep hoger opgeleide mensen op, maar die groep wordt groter."

Gerichter zoeken naar sollicitanten

Van initiatieven als dat van Social Referral is Waasdorp flink gecharmeerd. "Dit bedrijf laat op een hele makkelijke manier zien hoe waardevol netwerken van werknemers kunnen zijn. Dat kan een groot succes worden, maar dan moeten werknemers wel zin hebben om mee te werken."

Ook Waslander van Tangram is gematigd optimistisch over sociale netwerken. "Er kleven zeker nadelen aan. Via sites als Facebook en Hyves krijgen werkgevers al snel teveel privé-informatie over sollicitanten. Dat leidt enorm af. Bovendien heeft ruim 75 procent van de mensen nog steeds geen profiel op sites als LinkedIn."

Sociale netwerken kunnen niet de oplossing bieden voor de mismatch tussen vacatures en werkzoekenden. Waslander: "Maar het zijn wel hele handige instrumenten om gerichter te zoeken naar sollicitanten."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl