Met de lancering van de nieuwe onlinebroker DeGiro komt er weer een concurrent bij die met fors lagere tarieven de strijd aangaat met BinckBank.

Dat kan negatieve gevolgen hebben voor het businessmodel van de beleggersbank, dat de laatste jaren toch al onder druk staat, aldus analist Lemer Salah van SNS Securities maandag.

Concurrentie op prijs is niks nieuws voor BinckBank, benadrukt Salah. “Er zijn al meer partijen die ver onder de prijs zitten die BinckBank zelf als bodem heeft aangegeven”, zei Salah. Wat DeGiro volgens hem onderscheidt van de rest, is dat de oprichters zelf van BinckBank afkomstig zijn en dat bedrijf dus van binnenuit kennen.

De doelgroepen van de twee brokers komen volgens Salah niet helemaal overeen. De Giro richt zich vooralsnog op kleinere beleggers, BinckBank meer op handelaren die met grote volumes werken. Maar een nieuwe partij die stunt met tarieven is hoe dan ook slecht nieuws voor BinckBank, meent de marktvorser.

SNS heeft een accumulate-advies en een koersdoel van 7,20 euro. Maandag om 10.44 uur koerste het aandeel 3,4 procent lager op 6,92 euro.

Beleggersclub VEB positief over komst DeGiro

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is positief over de lancering van de nieuwe onlinebroker DeGiro, omdat daardoor de kosten voor beleggen verder dalen en de beurshandel een extra stimulans zal krijgen, zo liet de VEB maandag weten in een reactie.

"We zijn blij met de komst van DeGiro. We zien al jaren dat de tarieven van brokers teruglopen en dat is goed voor het rendement'', aldus Patrick Beijersbergen van de VEB. Door de fors lagere tarieven bij de nieuwe broker zullen mensen die beleggen flink besparen. Beijersbergen verwacht dat mensen met een inactieve beleggingsportefeuille bij grootbanken door de komst van de nieuwe broker sneller de overstap zullen wagen.

Volgens de VEB kunnen nu ook mensen met vrije kleine bedragen gaan beleggen op de beurs. De beleggersvereniging denkt dat daardoor het volume wordt vergroot en dat is goed voor de handel.